ГоловнаСвіт

Конституційний суд "дозволив" Росії не виплачувати €1,9 млрд екс-акціонерам ЮКОСу

РФ укотре поставила свої закони вище за рішення ЄСПЛ.

Конституційний суд "дозволив" Росії не виплачувати €1,9 млрд екс-акціонерам ЮКОСу
ЮКОС
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд РФ ухвалив, що рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) за скаргою колишніх акціонерів компанії ЮКОС порушує положення російської Конституції.

Про це повідомляє "Медуза" з посиланням на пряму трансляцію засідання на сайті суду.

Суд вирішив, що в результаті Росія не повинна виконувати рішення ЄСПЛ про виплату компенсації €1,8 млрд ($1,87 млрд).

Водночас видання нагадує, що Мін'юст РФ наголошував: Конституційний суд раніше підтверджував законність стягнутих з ЮКОСу штрафів, які потім оскаржила компанія.

Улітку 2014 року ЄСПЛ підтримав скаргу колишніх акціонерів ЮКОСу, які заявляли, що компанія зазнала матеріальних збитків через стягнення штрафів за податкові порушення заднім числом. Штрафні санкції були також визнані непропорційними. Присуджена компенсація €1,8 млрд складається з суми штрафів та виконавчого збору.

У 2015 році в Росії було затверджено закон, за яким Конституційний суд отримав право визнавати рішення міжнародних судів нездійсненними через їх невідповідність російській Конституції.

Справу про податкові порушення проти компанії ЮКОС було порушено в 2003 році. Після цього було запущено банкрутство компанії, а її майно продано на аукціонах. Основну частину активів отримала держкомпанія "Роснефть".

Нагадаємо, в грудні 2016 року бельгійський суд відмовився зняти арешти у справі ЮКОСу на прохання Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram