ГоловнаСвіт

Президент Китаю запропонував заборонити ядерну зброю у всьому світі

Лідер КНР заявив, що "великі держави повинні поважати ключові інтереси всіх інших".

Президент Китаю запропонував заборонити ядерну зброю у всьому світі
Си Цзиньпин
Фото: EPA/UPG

Президент Китаю Сі Цзіньпін виступив за всесвітню заборону ядерної зброї, повідомляє DW.

"Ядерна зброя має бути повністю заборонена, а з часом знищена, щоб зробити можливим без'ядерний світ", - заявив він в середу, 18 січня, під час візиту в Женеву.

Лідер Китайської народної республіки, що належить до ядерних держав з 1964 року, заявив, що "великі держави повинні поважати ключові інтереси всіх інших".

Сі Цзіньпін запевнив, що КНР прагне розвивати "Партнерство заради миру, зростання і реформ" з країнами Європи та іншими світовими гравцями.

"Ми будемо будувати нову модель у відносинах зі США, всеосяжне стратегічне партнерство з Росією", - сказав він, виступаючи на женевському відділенні ООН.

Сі Цзіньпін відвідав Женеву в рамках офіційного візиту, під час якого він зустрівся з новим генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем. Напередодні президент Китаю також вперше відвідав міжнародний економічний форум в Давосі.

Як повідомляє агентство AFP, дипломатичні дії Сі Цзіньпіна можна трактувати як спробу підвищити роль Китаю в світі на тлі невизначеності з подальшою міжнародною політикою США.

Раніше президент США Барак Обама нагадав, що санкції проти Росії ввели через анексію Криму і конфлікт на Донбасі, а не ядерну зброю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram