ГоловнаСвіт

Обама нагадав, що санкції проти РФ ввели через Крим і Донбас

Він привітав намір Трампа відновити переговори про зменшення ядерного арсеналу.

Обама нагадав, що санкції проти РФ ввели через Крим і Донбас
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама на останній прес-конференції на посаді нагадав, що санкції проти Росії ввели через анексію Криму та конфлікту на Донбасі, а не ядерну зброю.

Так Обама прокоментував запитання журналіста про умови обраного президента США Дональда Трампа зняти санкції з Росії в разі зменшення її ядерного потенціалу, повідомляє ВВС-Україна.

Обама також наголосив, що в інтересах США і світової спільноти не плутати, через що саме Вашингтон ввів ці санкції.

"Причина, чому ми ввели санкції - не через ядерні питання, а тому, що Росія із застосуванням сили зазіхнула на незалежність і суверенітет України", - сказав американський президент.

"Росія продовжує окуповувати українську територію, втручатися в українські справи і підтримувати бойовиків", - додав він.

Обама зазначив, що, на його думку, санкції повинні скасувати тільки, "коли Росія перестане це робити".

За словами 44-го президента США, введення санкцій проти Росії було "хорошим прикладом життєво важливої ролі", яку Америка повинна грати в захисті "основоположних норм і прав".

"Причина, чому ми ввели санкції проти Росії, полягає в її діях в Україні. США важливо відстоювати той основоположний принцип, що великі країни не протистоять, не втручаються і не залякують менші країни", - наголосив він.

Барак Обама також зазначив, що сподівається, що в України і Росії будуть "міцні стосунки".

"Вони історично пов'язані у всіх вимірах культурних і соціальних сфер. Але Україна - незалежна країна", - наголосив американський президент.

Водночас він привітав намір Дональда Трампа відновити переговори про зменшення ядерного арсеналу. За словами Барака Обами, в інтересах США мати конструктивні відносини з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram