ГоловнаСвіт

Переговори з приводу об'єднання Кіпру знову завершилися безрезультатно

Переговори можуть поновитися 23 січня.

Переговори з приводу об'єднання Кіпру знову завершилися безрезультатно
Кипр

Міжнародна конференція щодо возз'єднання грецької і турецької частини Кіпру в Женеві завершилася безрезультатно.

Як повідомляє Deutsche Welle, тепер робота буде продовжена на експертному рівні, після чого буде можливий новий раунд переговорів.

"Для початку експерти, що представляють усі сторони, зустрінуться 18 січня", - заявив представник уряду Республіки Кіпр Нікос Хрістодулідіс.

За словами голови МЗС Греції Нікоса Котзіаса, група експертів повинна представити доповідь про озброєння і чисельність військ, дислокованих на Кіпрі - як грецьких, так і турецьких, - після чого переговори можуть відновитися 23 січня.

Найпроблемнішою частиною переговорів є питання власності, яка належала грекам-кіпріотам до турецького вторгнення в 1974 році. Сторонам необхідно домовитися, чи віддавати цей власність грекам або виплачувати компенсацію і, якщо так, то в якому розмірі.

Крім того, сторони мають обговорити питання перебування на острові турецьких військ, чисельність яких оцінюється в 30 тис. осіб. Також необхідно вирішити, хто буде гарантом виконання угод - Євросоюз або Британія, у якої на острові є дві військові бази.

Нагадаємо, Туреччина з 1974 року окупує північну частину острова, яку вона оголосила Турецькою Республікою Північного Кіпру. Світова спільнота не визнає цю окупацію. З 2004 року Грецька Республіка Кіпр є членом ЄС. Законодавство Євросоюзу не поширюється на північну частину острова, де розташована невизнана Турецька республіка Північного Кіпру. Туреччина, своєю чергою, не визнає уряд Республіки Кіпр. Влада Кіпру з 2005 року блокує переговори між ЄС і Анкарою про вступ Туреччини до Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram