ГоловнаСвіт

У Грузії стався розкол у партії Саакашвілі

Колишні однопартійці звинуватили лідера в тому, що він "чіпляється за владу в партії".

У Грузії стався розкол у партії Саакашвілі

У Грузії провідні члени нині опозиційної партії "Єдиний національний рух" колишнього президента Михайла Саакашвілі заявили, що виходять з партії і створюють нову політичну силу.

Про це інформує Радіо Свобода.

Колишній спікер парламенту Давид Бакрадзе заявив, що нова сила почне "нову фазу боротьби" проти нині правлячої партії "Грузинська мрія", заснованої мільярдером Бідзіною Іванішвілі.

Колишній мер Тбілісі Гігі Угулава, зі свого боку, заявив, що в "руйнуванні" партії винен Михайло Саакашвілі. Він звинуватив колишнього президента в тому, що він "вже не випромінює лідерство", а "чіпляється за владу в партії".

Всього з 27 депутатів парламенту, які представляють "Єдиний національний рух", напередодні з'їзду партії, який призначено на 20 січня, з партії вийшов 21.

На цьому з'їзді мали нарешті обрати голову партії - ця посада формально вакантна ще з кінця 2013 року, коли Саакашвілі перебрався в Україну. Його опоненти заявляють, що з'їзд скликається з порушенням регламенту.

За повідомленнями, опитування показують, що Саакашвілі досі залишається популярним серед рядових членів "Єдиного національного руху", хоча проти нього виступила значна частина партійної еліти.

Нагадаємо, в жовтні в Грузії відбулися парламентські вибори. Перемогу в них отримала правляча партія "Грузинська мрія". Партії Михайла Саакашвілі не вдалося провести в парламент жодного кандидата за мажоритаркою.

На початку жовтня Саакашвілі на зустрічі з прихильниками партії "Єдиний національний рух" в Нью-Йорку заявив, що збирається повернутися на батьківщину, якщо його партія переможе на майбутніх виборах. Він також сказав, що бачить голову Національної поліції України Хатію Деканоїдзе на посаді майбутнього голови МВС Грузії.

Саакашвілі покинув Грузію відразу після інавгурації нового президента в 2013 році. Головна прокуратура Грузії висунула йому звинувачення за трьома кримінальними справами. Саакашвілі було оголошено у внутрішньодержавний розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram