ГоловнаСвіт

Шістьох людей убито протягом протестів через ціни на бензин у Мексиці

За причетність до грабежів затримано понад півтори тисячі осіб.

Шістьох людей убито протягом протестів через ціни на бензин у Мексиці
Фото: EPA/UPG

Щонайменше шістьох людей убито і понад півтори тисячі затримано в результаті протестів проти підвищення цін на паливо в Мексиці, які тривають уже кілька днів, повідомляє Бі-бі-сі.

У центральній частині міста Ісмікільпан, штат Ідальго, двоє протестувальників загинули під час сутичок із поліцією, яка намагалася очистити дорогу між Мехіко і Ларедо.

Президент Пенья Ньєто закликав до спокою, заявивши, що підвищення цін на паливо необхідне через зростання цін на нафту.

Протести охопили Мексику від початку січня. Люди не задоволені зростанням вартості бензину і дизельного палива. З 1 січня уряд збільшив їх на 20% і 16,5% відповідно. Подорожчання палива відбулося на тлі знецінення національної валюти щодо долара.

За інформацією газети La Jornada, у штаті Чіуауа близько тисячі осіб, зайняті у вантажоперевезеннях, блокували рух декількома трасами і на залізниці. У штаті Мехіко протестувальники перекрили три смуги траси, яка з'єднує столицю з містом Толука. А в штаті Морелос члени федерації вантажоперевізників організували маніфестацію біля термінала з пальним державної нафтогазової компанії Pemex.

Національна асоціація магазинів Мексики нарахувала понад 400 розграбованих торгових точок як малого і середнього бізнесу, так і великих мережевих магазинів.

Усього грабежі зафіксовано у 12 штатах країни. Заступник міністра внутрішніх справ Мексики Рене Хуарес Сіснерос повідомив у п'ятницю ввечері, що число затриманих за причетність до грабежів перевищило 1,5 тисячі осіб. Проти них розпочато слідчі дії, прокуратура аналізує відеозаписи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram