ГоловнаСвіт

Білорусь підвищила тарифи на транспортування російської нафти

Рівень тарифів Білорусь затвердила в односторонньому порядку.

Білорусь підвищила тарифи на транспортування російської нафти
Фото: freesmi.by

Тарифи на прокачування нафти через дві білоруські гілки трубопроводу "Дружба", що веде з Росії в Європу, виростуть з 1 лютого приблизно на 7,7 відсотка, повідомляє Німецька хвиля.

При цьому в Росії очікували, що тариф зросте максимум на 5,8%, а в Білорусі хотіли збільшити його на 20,5%. Останній раз білоруська сторона піднімала тарифи 1 лютого 2016 року. Тоді вони були підвищені на 10%.

Йдеться про трубопровід "Дружба", який в Білорусі розділяється на дві гілки. Північна веде через Польщу до Німеччини (оператор - держкомпанія "Полоцктранснефть Дружба"), південна - через Україну в Словаччину, Чехію та Угорщину ("Гомельтранснефть Дружба").

Міністерству антимонопольного регулювання і торгівлі (МАРТ) Білорусі і Федеральній антимонопольній службі (ФАС) Росії поки що не вдалося узгодити на рік вперед тариф на транспортування нафти магістральними трубопроводами, розташованими на білоруській території. З 1 лютого Мінськ збільшить транзитний тариф в односторонньому порядку, йдеться в постанові МАРТ, опублікованій в четвер, 5 січня. Новий тариф буде діяти два місяці.

У вересні Росія і Білорусь не змогли домовитися про ціну на газ. Суперечки сторін виникли на початку року. Тоді прем'єр-міністр Білорусі Андрій Кобяков заявив, що тисяча кубометрів повинна коштувати $80, а не $132 (чинна ціна для Білорусі). Борг за поставлений російський газ за перше півріччя становить понад $270 млн.

10 жовтня президент республіки Олександр Лукашенко повідомив, що Росія і Білорусь врегулювали суперечку в нафтогазовій сфері.

На початку січня повідомлялося, що в Білорусі відкрили нове нафтове родовище. Всього в Білорусі зараз діє близько 65 нафтових родовищ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram