ГоловнаСвіт

ExxonMobil призначила Тіллерсону пенсію $180 млн

Колишній генеральний директор ExxonMobil отримає на $7 млн менше виплат, ніж у випадку, якби його не запропонували на пост держсекретаря.

ExxonMobil призначила Тіллерсону пенсію $180 млн
Рекс Тиллерсон
Фото: EPA/UPG

Колишній голова нафтогазової мегакорпорації ExxonMobil Рекс Тіллерсон, запропонований обраним президентом США Дональдом Трампом на пост держсекретаря, отримає від роботодавця $180 млн як пенсію.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Якщо кандидатуру Тіллерсона затвердить Сенат, ExxonMobil передасть у довірче управління фонду грошовий еквівалент двох мільйонів акцій компанії. Цей крок дозволить Тіллерсону продати свої 600 тис. акцій ExxonMobil на загальну суму $54 млн. Фонд, якому буде передано акції, не зможе інвестувати в ExxonMobil і буде виплачувати належні Тіллерсону гроші протягом 10 років.

У результаті цих дій, за інформацією видання, колишній генеральний директор отримає на $7 млн менше, ніж у разі, якби його не запропонували на пост держсекретаря. "Exxon намагається найкращим чином вийти з непростої ситуації. Несправедливо було б позбавити його всіх належних виплат, але передача акцій викликала б великі проблеми. Вони намагаються і компенсувати йому цінність того, що він заробив, і захистити компанію. Простих рішень тут немає", - прокоментував виданню плани корпорації Чарльз Елсон, професор держуправління університету Делавера.

У ExxonMobil Тіллерсон прийшов відразу після інституту і пройшов кар'єрними сходами від інженера до керівника корпорації. Він відомий активною роботою з російською компанією "Роснефть" - за деякими даними, прямі переговори Тіллерсона з президентом РФ Володимиром Путіним сприяли укладенню договорів про реалізацію низки великих проектів (зокрема, буріння на російському арктичному шельфі). Нагороджений російським орденом Дружби. Тіллерсон відомий своїми проросійськими поглядами: він не вважає санкції проти Москви ефективним інструментом і виступає за зниження ролі рестриктивних заходів в американській зовнішній політиці.

Нагадаємо, 18 грудня повідомляли, що Тіллерсон виявився директором пов'язаного з Росією багамського офшору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram