ГоловнаСвіт

У Чехії допустили надання громадянам права на володіння вогнепальною зброєю

У Чехії зареєстровано близько 800 тис. одиниць вогнепальної зброї в приватних руках.

У Чехії допустили надання громадянам права на володіння вогнепальною зброєю
Чехия
Фото: gazeta.ua

Голова МВС Чехії Мілан Хованец пропонує закріпити в конституції право на володіння вогнепальною зброєю в рамках посилення заходів у боротьбі з тероризмом. Для внесення поправок в основний закон країни знадобиться допомога опозиції.

Про це повідомляє DW із посиланням на інформагентство dpa.

"Чеські громадяни повинні отримати право зі зброєю в руках захищати життя, здоров'я і власність", - ідеться в пропозиції міністра.

На думку голови МВС Чехії, "активна і швидка оборона" могла б знизити шанси нападників. Вогнепальна зброя в руках громадян допомогла б "забезпечити внутрішній порядок, безпеку та територіальну цілісність", сказано в пропонованих поправках до конституції.

Щоб реалізувати ініціативу міністра, її повинні підтримати не менш ніж три п'ятих депутатів нижньої палати парламенту Чехії і не менш ніж три п'ятих діючих сенаторів - членів верхньої палати. Для цього правлячій коаліції з Чеської соціал-демократичної партії (ЧСДП), політичного руху "АНО" і Християнсько-демократичного союзу - Чехословацької народної партії (ХДС-ЧНП) знадобиться підтримка опозиції.

Населення Чехії - близько 10 млн осіб. У країні зареєстровано близько 800 тис. одиниць вогнепальної зброї в приватних руках. Заплановані зміни до конституції, як передбачають, не повинні поширюватися на громадян інших країн-членів ЄС, які проживають у Чехії.

Пропозиція голови МВС - реакція на теракти в Ніцці та Берліні, де терористи використовували вантажівки для наїзду на людей. Терориста в Ніцці застрелили поліцейські, а в Берліні вантажівка зупинилася після того, як спрацювала гальмівна система.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram