ГоловнаСвіт

Україна подасть у суд на Росію за порушення Договору про дружбу

Заступник голови МЗС пояснив, чому цю угоду досі не денонсовано.

Україна подасть у суд на Росію за порушення Договору про дружбу
МИД
Фото: korrespondent.net

Заступник голови МЗС України Вадим Пристайко заявив, що Київ підготував позов до міжнародного суду проти Москви за порушення Договору про дружбу, партнерство і співпрацю, підписаного в 1997 році.

Про це він заявив в інтерв'ю "Укрінформу".

"Є так званий великий договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і Російською Федерацією. У ньому написано, що Росія поважає територіальну цілісність і непорушність існуючих кордонів. Зараз ми беремо цю статтю і несемо в міжнародний суд. Ми протягом року готували відповідний позов, тепер ця підготовка закінчилася. Тому поки цей пункт є в договорі, але Росія його не виконує, нам є за що її судити", - сказав Пристайко.

Відзначають, що Україна не планує розривати цю угоду, оскільки її наявність дає можливість продовжувати судові процеси.

Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Росією і Україною був підписаний 31 травня 1997 року. У ньому закріплюється принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного.

У 2014 році Росія анексувала український півострів Крим, а пізніше ввела війська на територію Донецької та Луганської областей.

Після цього до Верховної Ради було внесено проект про скасування договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram