ГоловнаСвіт

Туреччина може перейти до президентської форми правління

Згідно із запропонованими поправками до конституції Туреччини, президента і віце-президента Туреччини наділять виконавчими повноваженнями.

Туреччина може перейти до президентської форми правління
Эрдоган
Фото: EPA/UPG

У Туреччині парламентська комісія схвалила поправки до конституції, які дозволять ввести в країні президентську форму правління.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Законопроект, розроблений владною Партією справедливості і розвитку (ПСР), передадуть на розгляд парламенту Туреччини, а після голосування в парламенті винесуть на референдум, який відбудеться, імовірно, вже навесні.

Згідно із запропонованими поправками, президент і віце-президент Туреччини наділяються виконавчими повноваженнями. Одночасно скасовується посада прем'єр-міністра, віковий ценз для депутатів парламенту знижується з 25 до 18 років, а число депутатів, у зв'язку зі зростанням населення країни, збільшується з 550 до 600.

Конституційна реформа, особливо в частині переходу до президентської республіки, була в політичному порядку денному президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана - екс-прем'єр-міністра країни і лідера ПСР - відколи його обрали головою держави в серпні 2014 року. Це були перші в Туреччині прямі вибори президента.

Як повідомляло в листопаді видання The Guardian, Ердоган може правити Туреччиною до 2029 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram