ГоловнаСвіт

Ердоган звинуватив коаліцію на чолі з США в підтримці ІДІЛ

Представники США і країн коаліції поки що не прокоментували заяви Ердогана.

Ердоган звинуватив коаліцію на чолі з США в підтримці ІДІЛ
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що у нього є докази того, що США і їх союзники з операції в Сирії надавали підтримку екстремістським угрупованням, в тому числі "Ісламській державі".

Про це повідомляє ВВС.

"Вони звинувачували нас у підтримці ДАІШ (інша назва ІД - прим. ред.). Зараз вони самі допомагають терористичним угрупованням, включаючи ДАІШ, Загони народної самооборони (бойове крило Курдського верховного комітету), "Демократичний союз" (ліва партія, заснована сирійськими курдами). Це абсолютно очевидно. У нас є підтверджені дані з ілюстраціями, фотографіями і відео", - сказав Ердоган на прес-конференції в Анкарі.

Наприкінці 2015 року в період загострення російсько-турецьких відносин через збитий бомбардувальник Су-24 Москва неодноразово звинувачувала турецьку владу і особисто Ердогана в участі в нафтових угодах з бойовиками "Ісламської держави", проте турецький лідер тоді відкидав звинувачення і обіцяв піти у відставку, якщо вони будуть доведені.

Міжнародна коаліція під егідою США веде боротьбу з ІДІЛ - головним чином, за допомогою авіаударів - в Сирії і сусідньому Іраку. Представники США і країн коаліції поки що не прокоментували заяви Ердогана.

10 грудня міністр оборони США Ештон Картер заявив, що близько 200 американських військовослужбовців будуть направлені до Сирії для допомоги курдським і арабським ополченцям, які намагаються вибити бойовиків угруповання "Ісламська держава" з міста Ракка. За словами Картера, в числі інших в Сирію відправляться інструктори спецназу, радники і підрозділи саперів.

Минулого тижня Центр моніторингу за правами людини в Сирії, що базується в Британії, звинуватив ВВС Туреччини в загибелі 88 жителів Сирії в результаті авіанальотів у районі міста Ель-Баб.

Незабаром після цього турецька армія заявила про "нейтралізацію" майже 70 бойовиків ІДІЛ в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram