ГоловнаСвіт

Перша льотчиця ВПС Афганістану попросила притулку в США

Афганська льотчиця, що отримала американську нагороду за відвагу, побоюється за свою безпеку.

Перша льотчиця ВПС Афганістану попросила притулку в США
Нилуфар Рахмани
Фото: Wikipedia

Перша льотчиця, що прийшла на службу у ВПС Афганістану, відмовилася повертатися на батьківщину після курсу перепідготовки та попросила притулку в США.

Про це пише The Guardian.

25-річна капітан Нілуфар Рахмані (Niloofar Rahmani) пояснила, що ситуація в Афганістані погіршується, тому перебувати в країні небезпечно.

"Я дуже хочу літати в ім'я любові до своєї батьківщини - це те, чого я завжди хотіла. Я пройшла через усі труднощі та страждання, тому що мріяла про небо. Але я побоююся за своє життя", - заявила вона.

У разі, якщо прохання Рахмані про притулок буде задоволене, вона має намір або вступити на службу у ВПС США, або влаштуватися пілотом у комерційну компанію.

Рішення Рахмані викликало обурення в Афганістані. Прес-секретар Міноборони Афганістану Мухаммед Радманіш заявив, що сподівається, що льотчиця отримає відмову в притулку. "Коли офіцер скаржиться на проблеми з безпекою і заявляє, що боїться, що ж робити звичайним людям? - запитав він. - Вона знайшла для себе гарне виправдання, але у нас у країні живуть сотні освічених жінок, феміністок і правозахисниць, які працюють і почуваються в безпеці".

Нілуфар Рахмані в 2013 році завершила курс навчання в Техасі. Протягом усього періоду навчання і згодом на її ім'я не раз надходили листи з погрозами. У 2015 році Держдепартамент США вручив їй відомчу нагороду за відвагу.

В Афганістані триває громадянська війна. Ісламістський рух "Талібан", розгромлений американцями та їхніми союзниками-моджахедами в 2001 році, знову почав діяти і веде масштабний наступ по всій країні.

Ісламістський рух "Талібан" утворився в Афганістані в 1994 році. З 1996-го по 2001 рік керував країною, в 2003 році ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Усамі бін Ладену після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюють у 27 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram