ГоловнаСвіт

Влада Японії вирішила залишити військову базу США на Окінаві

Губернатор Окінави намір через суд домагатися виведення американських військових об'єктів за територію острова.

Влада Японії вирішила залишити військову базу США на Окінаві
Американская военная база в префектуре Окинава, Япония
Фото: EPA/UPG

Губернатор Окінави Такесі Онага, відповідно до постанови Верховного суду Японії, скасував заборону на роботи з перенесення військової бази США Футемма в іншу частину острова.

Про це повідомляє Japan Today.

Онага пропонував перенести базу в інший регіон країни, однак проти цього рішення виступав уряд Японії. Губернатор пообіцяв і далі в судах домагатися виведення американських військових об'єктів за територію Окінави.

Голова МЗС Японії Фуміо Кісида заявив, що Токіо і Вашингтону вдалося домовитися про деякі зміни в статусі військовослужбовців США, які перебувають на території Японії. Зокрема, сторони планують дещо обмежити юридичну недоторканність, якою американські військові користуються в Японії.

У Токіо хотіли б підписати відповідну угоду до приходу нової адміністрації в Білий дім.

20 травня цього року в Окінаві японська поліція заарештувала 32-річного американця Кеннета Франкліна, якого підозрюють у вбивстві 20-річної місцевої жительки Ріни Сімабукуро. Тіло дівчини знайшли в лісі. Інцидент отримав широкий громадський резонанс. Тисячі жителів острова виходили на акції протесту проти військової присутності США. Багато протестувальників тримали в руках плакати, на яких було написано, що поки в Японії існують військові бази США, злочини триватимуть.

Зараз на Окінаві перебувають близько 50 тис. американців, 30 тис. з яких - військовослужбовці і персонал військових баз.

Нагадаємо. раніше в грудні США повернули Японії 40 гектарів земель на острові Окінава.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram