ГоловнаСвіт

Найбільшому банку Казахстану знадобилася допомога держави

Казкомерцбанк отримає $4,5 млрд і може перейти у власність Халик Банку.

Найбільшому банку Казахстану знадобилася допомога держави
Фото: nb.kz

Національний банк Казахстану може надати Казкомерцбанку, найбільшому банку країни, екстрену позику на 1,5 трлн тенге ($4,5 млрд) для погашення боргів, пише Bloomberg. За даними джерел агентства, починаючи з 15 грудня, Казкомерцбанк вже отримав від Нацбанку позику на 400 млрд тенге для підтримки ліквідності.

Наступним етапом порятунку банку може стати його передача під контроль Халик Банку (Народний банк), контрольованого дочкою президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Динарою і її чоловіком Тимуром Кулібаєвим.

Кілька тижнів тому Назарбаєв заявив, що влада Казахстану має намір не дозволити Казкомерцбанку збанкрутувати. За його словами, уряд бачить два варіанти оздоровлення банку: або акціонери знайдуть кошти для нарощування активів - "зроблять його рентабельним, і він відшкодує свої кредити", або Казкомерцбанк звернеться до держави за позикою.

Казкомерцбанк, основним акціонером якого є бізнесмен Кенес Ракішев, зараз займає перше місце за обсягом активів серед 34 банків Казахстану, Халик Банк - друге місце.

Порятунок банку стане найбільшою подібною програмою в Казахстані з 2009 року, коли фінустановам країни довелося реструктурувати 20 млрд доларів боргів.

Нагадаємо, що 18 грудня Україна націоналізувала ПриватБанк, найбільший банк країни. 22 грудня уряд Італії вирішив націоналізувати Monte dei Paschi di Siena, найстаріший банк у світі і третій за величиною в країні

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram