ГоловнаСвіт

У США ізраїльську фармкомпанію оштрафували за хабарі українському чиновнику

Teva і її дочірні компанії платили мільйони доларів хабарів представникам урядів у низці країн.

У США ізраїльську фармкомпанію оштрафували за хабарі українському чиновнику

Ізраїльський фармацевтичний гігант, найбільший у світі виробник лікарських препаратів-дженериків Teva заплатить 519 млн доларів штрафу за хабарництво в низці держав.

Згідно із заявою міністерства юстиції США, під час розслідування встановлено, що представники компанії давали хабарі головним посадовим особам різних країн, зокрема України, Росії та Мексики, в обмін на сприяння в просуванні ліків на їх ринках.

Про це повідомляє DW.

Teva погодилася на сплату штрафу після того, як її російська дочірня компанія була визнана винною в порушенні закону про корупцію за кордоном, після чого вона підписала угоду про відстрочення судового переслідування, повідомили в Мін'юсті США.

"Teva і її дочірні компанії платили мільйони доларів хабарів представникам урядів у різних країнах і цілеспрямовано відмовлялася вводити систему внутрішнього контролю, яка виключає хабарництво", - заявила помічник міністра юстиції США Леслі Колдуелл.

У рамках справи розглядалася і корупційна схема в Україні, що стосується 2001-го і 2011 років, повідомляє AFP. Встановлено, що компанія давала хабарі українському чиновнику, який, своєю чергою, сприяв просуванню ліків Teva на українському внутрішньому ринку.

Також компанія з 2010-го по 2012 рік давала хабарі головному чиновнику російського уряду в обмін на просування ліків, унаслідок чого Teva отримала понад 200 млн доларів прибутку. Російський чиновник збагатився на близько 65 млн доларів.

У Мексиці з 2005 року компанія платила хабарі лікарям, які працюють у державних медичних установах, за просування своїх ліків.

У самому фармконцерні запевнили, що почали перевірки ще на початку 2012 року і звільнили всіх причетних до корупційних схем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram