ГоловнаСвіт

ЄСПЛ зобов'язав РФ виплатити компенсацію депортованим громадянам Грузії

Суд зобов'язав РФ оплатити витрати заявників на адвокатів - близько 5000 фунтів стерлінгів.

ЄСПЛ зобов'язав РФ виплатити компенсацію депортованим громадянам Грузії
ЕСПЧ
Фото: nytimes.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) задовольнив позов громадян Грузії, депортованих із Росії восени 2006 року, і зобов'язав Москву виплатити €70 тис. особам, чиї права було порушено під час депортації.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначають, що суд визнав порушення владою Росії прав людини і міжнародних конвенцій у дев'яти скаргах, об'єднаних в одне провадження. Ці скарги в різні часи подали 19 громадян Грузії. Конкретне рішення про суму компенсації за всіма позовами буде ухвалено пізніше.

Крім того, згідно з рішенням суду, Росія повинна оплатити витрати заявників на адвокатів - це близько п'яти тисяч фунтів стерлінгів.

Нагадаємо, в липні 2014 року ЄСПЛ частково погодився з позовом Грузії до Росії про цілеспрямовані утиски громадян за етнічною ознакою під час кампанії депортації грузинів з Росії восени 2006 року.

Події в Москві та інших російських містах почали розгортатися після того, як грузинські спецслужби заарештували в Тбілісі і Батумі чотирьох російських офіцерів за звинуваченням у шпигунстві. Їх майже відразу ж відправили в Росію в результаті переговорів за посередництва ОБСЄ.

Після прибуття офіцерів у Москву російська влада розгорнула кампанію депортації нелегальних мігрантів. Тисячі людей затримали і відправили у Грузію. При цьому кілька етнічних грузин (у тому числі і жінок) з різних причин загинули в камерах попереднього затримання або під час процедур депортації. Інші скаржилися на жорстоке поводження.

Офіційна Москва категорично відкидає всі звинувачення. Російські адвокати заявили в Страсбурзі, що відповідні служби діяли в рамках законів Росії і міжнародного права про боротьбу з нелегальною міграцією, а загибель людей стала результатом трагічного збігу обставин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram