ГоловнаСвіт

Китай повернув США захоплений підводний безпілотник

Передача дрона пройшла неподалік від місця його захоплення - в районі Філіппін.

Китай повернув США захоплений підводний безпілотник
Фото: thediplomat.com

Китай повернув США безпілотник, захоплений в акваторії Південно-Китайського моря.

Про це повідомляє The Associated Press.

"Після дружніх консультацій між китайською і американською стороною передача підводного безпілотника США відбулася в Південно-Китайському морі опівдні 20 грудня", - повідомили в Міністерстві оборони Китаю.

Передача дрона пройшла неподалік від місця його захоплення - в районі Філіппін.

США закликали Китай дотримуватися принципів і норм міжнародного права, свободи судноплавства і польотів у Південно-Китайському морі.

Нагадаємо, китайський військовий корабель викрав підводний американський безпілотник на очах в екіпажу. Інцидент стався в Південно-Китайському морі, за 50 морських миль (більш ніж 90 км) на північний захід від філіппінської затоки Субик-Бей.

За версією Пекіна, військові помітили невідомий підводний об'єкт і вирішили підняти його, щоб запобігти небезпечній ситуації. Тільки потім вони зрозуміли, що це американський безпілотник.

США подали Китаю офіційний протест і зажадали повернути апарат. У Вашингтоні підкреслили, що безпілотник працював у нейтральних водах і не збирав секретних даних.

У суботу Міністерство оборони Китаю заявило, що поверне владі США дослідний безпілотник. У відповідь обраний президент США Дональд Трамп запропонував не забирати дрон назад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram