ГоловнаСвіт

Президент Польщі готовий стати посередником між владою і опозицією

У країні проходять протести проти дій влади через обмеження свободи ЗМІ.

Президент Польщі готовий стати посередником між владою і опозицією
Анджей Дуда
Фото: podrobnosti.ua

Президент Польщі Анджей Дуда запропонував своє посередництво у врегулюванні конфлікту між владою і опозицією.

Про це йдеться в заяві голови держави, повідомляє Укрінформ.

"Із занепокоєнням і тривогою я спостерігав учора за подіями в польському Сеймі. Я хотів би закликати всі сторони вгамувати емоції, щоб робота в парламенті відбувалася без перешкод, цивілізовано і з належною повагою", - наголосив президент.

Він додав, що прекрасно розуміє важливість доступу громадськості до публічної інформації та стурбованості з боку представників ЗМІ. Водночас Дуда також розуміє дії маршалка Сейму РП Марека Кухцінського, який хоче "забезпечити журналістам відповідний комфорт для роботи".

Він також пошкодував через те, що частина опозиції скористалася складною ситуацією як приводом перешкодити вчорашньому засіданню парламенту.

"Ми були свідками поведінки, яку складно визнати гідною парламентаріїв", - констатував президент РП.

Дуда наголосив, що як голова держави він "готовий до посередництва у цій справі".

На знак підтримки польських ЗМІ, яким планують обмежити доступ до залу засідань Сейму, політики трьох опозиційних партій ("Громадянська платформа", "Новочесна", Польська селянська партія) в п'ятницю заблокували трибуну і президію. Лідер PiS Ярослав Качинський назвав дії опозиції "хуліганством". Отже, голосування за законопроекти, в тому числі за бюджет на 2017 рік, було перенесено в інше приміщення. Опозиція визнає ці голосування нелегітимними, оскільки їх проводили за відсутності кворуму, і готує відповідне подання у прокуратуру.

У Варшаві й інших містах тривають протести проти дій влади через обмеження свободи ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram