ГоловнаСвіт

"Левада-центр" переплутав дані про ставлення росіян до Путіна

Насправді, у третини росіян покращилося ставлення до президента РФ.

"Левада-центр" переплутав дані про ставлення росіян до Путіна
Фото: EPA/UPG

"Левада-центр" вибачився за помилку під час публікації останнього опитування про ставлення росіян до президента Володимира Путіна. Соціологи переплутали комірки "погіршення" і "поліпшення" і повідомили про різке скорочення кількості тих, хто позитивно ставиться до Путіна, передає Русская служба Би-би-си.

13 грудня "Левада-центр" повідомив у своєму прес-огляді, що ставлення до президента Путіна погіршилося у третини росіян. Насправді, у третини росіян покращилося ставлення до глави РФ.

Директор центру Лев Гудков визнав, що сталася помилка. На сайті опубліковано заяву з вибаченнями і поясненнями.

"Уточнені дані свідчать про підвищення поляризації оцінок Володимира Путіна, але не настільки значне, як це виглядало в таблиці, опублікованій раніше на нашому сайті", - сказано в заяві.

В цілому ставлення до Путіна у більшості опитаних залишилося колишнім, зрозуміло із скорегованих даних. Ставлення не змінилося у 55% росіян, погіршилося у 14%, покращилося в 29%.

Гудков назвав подію технічною помилкою: комірки "покращилося" і "погіршилося" соціологи періодично змінюють, оскільки якщо комірка стоїть на першому місці, це створює враження підказки. Під час підготовки доповіді автори не звернули уваги, що комірки переставлені.

Директор "Левада-центру" визнав, що помилка торкнулася вкрай "чутливих моментів" тематики ставлення до влади і "національного лідера", тому він вважав за потрібне пояснити ситуацію.

На початку вересня "Левада-центр" був включений до реєстру некомерційних організацій, що виконують функції іноземних агентів. Приводом стала перевірка міністерства юстиції, яка прийшла до висновку про отримання центром фінансування з-за кордону.

Сам Гудков говорив, що приводом для включення в список агентів могло стати опитування, проведене напередодні виборів у Держдуму. Воно свідчило про різке падіння рейтингу "Єдиної Росії". На виборах партія отримала більше голосів, ніж очікували соціологи.

Минулого тижня питання про включення "Левада-центру" в реєстр іноземних агентів президенту Путіну поставили на зустрічі з членами президентської ради з прав людини. Путін назвав це "проблемою", а вже на наступний день міністерство юстиції запропонувало виключити організацію з реєстру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram