ГоловнаСвіт

Сейм Польщі відкинув законопроект про "український націоналізм"

Законопроект викликав протести серед національних меншин Польщі і опозиційних партій.

Сейм Польщі відкинув законопроект про "український націоналізм"
Фото: http://obozrevatel.com

Сейм Польщі в четвер зняв з порядку денного розгляд законопроекту про пропаганду комунізму, яким пропонувалося назвати тоталітарним устроєм "український націоналізм", що могло б призвести до необґрунтованого демонтажу багатьох українських пам'ятників.

Напередодні цей пункт під номером 31 ще стояв на порядку денному засідання, оприлюдненого на сайті Сейму, повідомляє Укрінформ.

"Українській та литовській сторонам вдалося переконати польських законодавців, що це питання недоцільно виносити на обговорення, оскільки це може призвести до непередбачуваних наслідків", - повідомило джерело агентства в Варшаві.

Водночас співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща Оксана Юринець в Facebook подякувала послу України в Польщі Андрію Дещиці і своєму колезі-депутату Миколі Княжицькому за "непрості переговори" у Варшаві з цього питання.

У проекті закону наголошується, що "тоталітарним устроєм" вважається, зокрема, фашизм, німецький нацизм, український та литовський націоналізм, прусський, російський і німецький мілітаризм". Тому особи, організації або події, які символізують комунізм чи інші тоталітарні устрої, не "можуть вшановувати або пропагуватися пам'ятниками".

Законопроект у такому вигляді викликав протести серед національних меншин Польщі та представників опозиційних партій. Під час обговорення цього питання на комісії з питань національних і етнічних меншин вони наголошували, що це може призвести до "війни з пам'ятниками". Експерти відзначали, що, наприклад, термін "український націоналізм" може трактуватися дуже широко. Отже це може призвести до абсурдних ініціатив з демонтажу багатьох пам'ятників, в тому числі Тарасу Шевченку.

Новий термін розгляду цього законопроекту поки що невідомий.

Нагадаємо, в липні польський Сейм назвав Волинську трагедію геноцидом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram