ГоловнаСвіт

Росія і Японія домовилися про спільну господарську діяльність на Курилах

Текст угоди про співпрацю між Москвою і Токіо буде опубліковано завтра.

Росія і Японія домовилися про спільну господарську діяльність на Курилах
Юрий Ушаков

Президент РФ Володимир Путін і прем'єр-міністр Японії Синдзо Абе домовилися про спільну господарську діяльність на Курильських островах.

Про це заявив помічник російського президента Юрій Ушаков, повідомляє "Интерфакс".

Путін і Абе оголосять про це в п'ятницю, 16 грудня. За словами Ушакова, експерти працювали декілька тижнів над текстом угоди, але так і не змогли сформувати текст, який "підходив би обом сторонам".

"Тому довелося за це взятися нашим лідерам, які витратили, напевно, хвилин сорок для того, щоб узгодити спільний текст, який завтра буде опубліковано", - заявив Ушаков. Він додав, що Путін і Абе спілкувалися тет-а-тет.

У документі йдеться про початок докладних консультацій Росії і Японії з приводу спільної господарської діяльності на території Південних Курил. Раніше японське видання Kyodo з посиланням на дипломатичне джерело повідомило, що під час візиту президента Путіна в Японію сторони обговорять можливий початок співпраці в галузі рибного господарства і туризму. Видання Mainichi відзначало, що це станеться, "якщо сторони будуть готові до компромісу".

Президент РФ Володимир Путін прибув до Японії з дводенним візитом 15 грудня. Цю поїздку планували з 2014 року.

Нагадаємо, після Другої світової війни острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і група островів Хабомаї увійшли до складу СРСР. Японія вважає, що це сталося незаконно, і намагається повернути острови. Росія заявляє, що в Японії немає причин оскаржувати приналежність островів. Через цей конфлікт країни досі не підписали мирну угоду після закінчення Другої світової війни.

Раніше Путін назвав Курили суверенною російською територією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram