ГоловнаСвіт

Європарламентарі розкритикували прем'єра Нідерландів за вимоги до УА Україна-ЄС

"Ми повинні підкреслити нашу готовність працювати з українцями за демократію, стабільність і верховенство права".

Європарламентарі розкритикували прем'єра Нідерландів за вимоги до УА Україна-ЄС
Марк Рютте
Фото: EPA/UPG

Група депутатів Європарламенту розкритикувала прем'єр-міністра Нідерландів  Марка Рютте за вимоги до Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Відповідну заяву, розміщену на сайті європарламентарки Ребекки Хармс, підписали євродепутати Петрас Аустревісіус, Міхал Боні, Ана Маріа Гомес, Чарльз Таннок і сама Хармс.

Як випливає із заяви, пропозиції, зроблені голландським прем'єром Рютте напередодні зустрічі послів країн ЄС, "вкрай проблематичні".

"Було б серйозною помилкою ще раз давати українському народові сигнал, що ЄС хоче тримати їх на відстані. Під час Євромайдану тисячі людей боролися за європейське майбутнє своєї країни. З тих пір український уряд довів своє прагнення бути надійним партнером для ЄС. Європейський Союз повинен виправдати свою відповідальність щодо України. Замість того, щоб висловлювати недовіру й образу, ми повинні підкреслити нашу готовність працювати з українцями за демократію, стабільність і верховенство права", - підкреслюють європарламентарі.

"Вимоги, нині висунуті прем'єром Рютте, посилають сигнал про роз'єднання замість більш тісної співпраці. Пропонована процедура прийняття юридично обов'язкової декларації підірве договори ЄС з Україною і відносини сторін в цілому", - йдеться в заяві. При цьому наголошено, що можуть постраждати представники громадянського суспільства, які прагнуть демократії і верховенства права в Україні, а також може посилитися вплив Кремля.

"Замість того, щоб створювати нові перешкоди на шляху, ЄС повинен розвивати свою співпрацю з Україною і повинен чітко пояснити європейським громадянам, чому це у власних інтересах Європейського Союзу. Ми твердо переконані, що будь-яке потенційне політичне і правове рішення жодним чином не повинно містити якихось чи додаткових обмежень для співпраці з європейською Україною", - підсумували члени Європарламенту.

Нідерланди - єдина країна ЄС, яка не ратифікувала Угоду про асоціацію України і ЄС, оскільки голландці відкинули його на референдумі у квітні.

Угода попередньо набула чинності, проте Нідерланди погрожували розірвати її, якщо лідери країн ЄС не підтримають додаткових умов, сформульованих Гаагою. Резолюція саміту ЄС дасть прем'єру Марку Рютте можливість звернутися до парламенту з проханням схвалити угоду з Україною всупереч результатам референдуму.

Як зазначає агентство Рейтер, дипломати в Брюсселі кажуть, що угоди, швидше за все, таки досягнуть, незважаючи на роздратування багатьох країн, особливо на східних кордонах ЄС, позицією Нідерландів. Посли країн ЄС обговорять її в понеділок у Брюсселі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram