ГоловнаСвіт

Швеція заборонила "Газпрому" складувати в своєму порту труби для "Північного потоку-2"

У Міноборони Швеції допускають можливість виплати компенсації шведському острову за втрачену вигоду від співпраці з "Газпромом".

Швеція заборонила "Газпрому" складувати в своєму порту труби для "Північного потоку-2"
Трубы для "Северного потока"
Фото: EPA/UPG

Шведський острів Готланд не дасть дозволу на використання своєї гавані Сліте для зберігання труб під час прокладання газопроводу "Північний потік-2".

Про це розповів голова технічного комітету місцевого самоврядування Томмі Гардель, повідомляє Meduza.

Співрозмовник видання послався на консультації з МЗС і Міноборони Швеції. Керівники відомств заявили представникам острова Готланд, що розміщення труб у порту може негативно позначитися на військово-політичних інтересах країни.

Міністр оборони Швеції Петер Хультквіст, зокрема, зазначив, що шведські військові постійно присутні в Сліте. При цьому відомство не відкидає виділення компенсації Готланду за втрачену вигоду від співпраці з "Газпромом", який будує трубопровід.

Раніше повідомляли, що, на думку військових, у труби можуть бути вмонтовані прослуховуючі пристрої. А найглибша гавань Сліте може бути використана для висадки російського морського десанту в разі конфлікту.

Міноборони Швеції також виступає проти використання для прокладання трубопроводу порту Карлсхамн.

Угоду про прокладання двох нових ниток "Північного потоку-2" по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини було підписано у вересні 2015 року. Потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік.

Нагадаємо, "Північний потік-2" повинен розширити можливості вже побудованого першого "Північного потоку". Компанія Nord Stream 2 AG ("Північний потік-2"), яка займається плануванням будівництва, належить російському "Газпрому" на 100% через його філію в Нідерландах. Її раду директорів улітку очолив колишній канцлер Німеччини Ґергард Шрьодер, давно відомий своєю прихильністю до Росії.

Крім того, Шрьодер упродовж попередніх більш ніж 10 років займав високооплачувану посаду голови комітету акціонерів первісної компанії Nord Stream AG, яка побудувала першу чергу газопроводу.

Критики вважають, що, на відміну від першої черги, планована друга не має економічного обґрунтування і є суто політичним проектом Кремля, має на меті збільшити залежність Європи від російського газу.

Як повідомляли раніше, заморожування "Північного потоку-2" може ввійти в новий пакет санкцій ЄС проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram