ГоловнаСвіт

Путін буде змушений знизити градус агресії Росії, - експерт

Реальна підтримка агресивної риторики Кремля в російському суспільстві різко знижується.

Путін буде змушений знизити градус агресії Росії, - експерт

У Росії реальний рівень підтримки населенням агресивної риторики Кремля знижується, і тому Володимир Путін буде намагатися знизити градус агресивності РФ.

Про це у своїй статті для LB.ua "Підсумки і перспективи російської зовнішньої політики" пише російський аналітик Александ Ситін.

"Більшість сьогодні зображають групи артистів у складі байкерів, козаків та інших клоунів і телевізійних експертів. Тож жодної більшості немає. Втім, саме про це я писав близько двох років тому у статті «Помирати за Путіна ніхто не буде». У цій ситуації Росія об'єктивно змушена буде, незважаючи на всю риторику і продовження шантажу ядерною дубиною і походами «Адмірала Кузнєцова» до чужих берегів, знижувати градус агресивності", - вважає експерт.

За його словами, міжнародна політика Росії є набором міфів та ідеологій, які формують держоргани і різношерста прокремлівська експертна спільнота. У ній Росія представлена як альтернатива однополярному світоустрою, яка приваблює раптово виниклі проросійські сили.

При цьому головною загадкою для експертів є питання - як насправді виглядає картина світу в головах людей, які приймають зовнішньополітичні рішення. "Загальна тональність послання Федеральним зборам змушує припустити, що в Кремлі все ж усвідомлюють, що справжня картина світу доволі далека від того міфу, який створюється і підтримується ЗМІ", - вважає Ситін.

Він наводить думку Станіслава Бєлковського, який побачив, що Володимир Путін тимчасово не хоче слідувати за популістським трендом експансії, який сам же і створив.

Річ у тому, що агресивну міфологію і риторику «Кремль проїв, як проїв раніше нафтові мільярди», і як засіб консолідації нації вона на очах перестає працювати. "Ще раз пошлюся на Бєлковського: вибори в Держдуму показали, що «кримська більшість» погано йде навіть голосувати, а на щось більше не піде тим паче. Вона не те, що воювати - вона й у масовці-то брати участь не готова", - сказав він.

Така ситуація для України - це одночасно і добре, і погано. "Добре, тому що пік прямої військової небезпеки наприкінці літа - початку осені цього року, який був означений як «військова тривога», минув. Погано, тому що українська ситуація на очах провінціалізується, відступає на другий план, втрачає гостроту і актуальність на тлі очікувань (і не важить - обґрунтованих чи ні) змін в одно/багатополярному світі", - сказав він.

При цьому експерт застерігає, що всім сусідам Росії порох слід тримати сухим. "Росія може зосереджуватися - це тактика. Але це зосередження завжди перед черговим стрибком - це стратегія. І забувати про це не можна", - нагадав Ситін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram