ГоловнаСвіт

Ердоган закликав відповісти на атаки терористів "відповідним чином"

Турецький лідер заявив, що в ході операцій проти РПК угруповання втратила 9,5 тис. бійців.

Туреччина переживає найбільшу атаку за всю історію і повинна відповідати терористичним організаціям відповідним чином.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, передает агентство Рейтер.

За словами турецького лідера, в результаті операцій проти забороненої в Туреччині Робітничої партії Курдистану (РПК) усередині країни і за її межами втрати цього угруповання становили 9,5 тис. осіб. Окрім того, за підозрою в зв'язках із РПК затримано близько 40 тис. осіб, з яких 10,5 тисячі заарештовані, повідомляє CNN Turk.

Крім того, за словами Ердогана, заарештовано 40 тис. осіб у результаті операцій проти організацій, пов'язаних з опозиційним ісламським проповідником Фетхуллахом Ґюленом. Терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) втратила 1,8 тис. бойовиків, зазначив голова держави.

"У нас є право відповідати терористам відповідно до їхніх дій. Я оголошую національну мобілізацію проти всіх терористичних організацій", - сказав Ердоган.

Також, звертаючись до турецьких спецслужб, турецький лідер заявив, що країна на їхньому боці в боротьбі з тероризмом. "Ніколи не сумнівайтеся в тому, щоб повною мірою використовувати свої повноваження", - сказав він.

Напередодні 372 особи були затримані за підозрою в причетності до теракту в Стамбулі. Деяких із затриманих звинувачують у терористичній пропаганді РПК у соцмережах.

Вибухи в районі стадіону Vodafone Arena відбулися ввечері в суботу, 10 грудня, після матчу між командами "Бешикташ" і "Бурсаспор". За попередніми даними, перший вибух стався поряд з автобусом поліцейських, другий влаштував терорист-смертник. За останніми даними, загинули 39 людей, у тому числі 30 співробітників поліції, більш ніж 160 отримали поранення. Відповідальність за теракт взяло на себе угруповання "Соколи свободи Курдистану", яке раніше відокремилося від РПК, оскільки було не згодне з рішенням лідерів партії вести переговори з турецькою владою.

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб.

Однак восени 2015 року перемир'я було порушено. Після цього в результаті збройних сутичок і вибухів на півдні країни загинули близько 700 військових і поліцейських, а також більш ніж 6 тис. курдських повстанців.

Нагадаємо, у вересні лідер РПК пообіцяв припинити турецько-курдський конфлікт за півроку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram