ГоловнаСвіт

У Македонії націоналісти перемогли на парламентських виборах

Дострокові вибори в парламент Македонії двічі переносили через відмову опозиції брати участь у них

У Македонії націоналісти перемогли на парламентських виборах
Парламент Македонии
Фото: Wikipedia

На парламентських виборах у Македонії перемогла націонал-консервативна партія колишнього прем'єр-міністра Ніколи Груєвського - "Внутрішня македонська революційна організація - Демократична партія македонської національної єдності" (ВМРО-ДПМНЄ).

Про це у вівторок повідомляє Deutsche Welle.

Згідно з попередніми результатами державної виборчої комісії, після підрахунку 99,97% голосів партія отримує 51 мандат у 120-місному парламенті. За неї проголосували понад 38% виборців.

Головний конкурент владної партії - Соціал-демократичний союз Македонії (СДСМ), що його очолює опозиційний лідер Зоран Заєв, - отримає 49 депутатських місць, заручившись підтримкою 36,7% виборців.

Демократична партія албанців, яка зазвичай підтримує Груєвського, набирає більш ніж 7% голосів і отримає 10 місць у парламенті.

Напередодні обидві провідні партії оголосили про свою перемогу. У них є три дні на те, щоб оскаржити результати виборів.

Дострокові вибори в парламент Македонії, спочатку призначені на 24 квітня 2016 року, двічі переносили через відмову опозиції брати участь у них. Країна перебувала в стані політичної кризи після виборів 2014 року, коли перемогу здобула ВМРО-ДПМНЄ. Опозиція тоді заявила про фальсифікацію результатів голосування і бойкотувала роботу парламенту.

У 2015 році криза поглибилася, коли тодішнього прем'єра Ніколу Груєвського звинуватили в прослуховуванні 20 тис. осіб - голова уряду був змушений піти у відставку. Чергове загострення ситуації відбулося в квітні 2016 року, коли президент Герге Іванов звільнив від переслідування понад 50 осіб, причетних до прослуховування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram