ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія виплатить €6 тис. компенсації фігуранту справи про вбивство Нємцова

В обмін підозрюваний у причетності до вбивства повинен відкликати свою скаргу на московські суди і СІЗО №6.

Росія виплатить €6 тис. компенсації фігуранту справи про вбивство Нємцова
Подозреваемые в причастности к убийству Немцова
Фото: ph.livejournal.com

Росія добровільно виплатить компенсацію в розмірі €6 тис. одному з обвинувачених у кримінальній справі про вбивство Бориса Нємцова Темірлану Ескерханову.

Про це повідомляє "Коммерсантъ".

Відповідну угоду було укладено між заступником міністра юстиції РФ Георгієм Матюшкіним і Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ). В обмін Ескерханов повинен відкликати свою скаргу на московські суди і СІЗО №6.

За словами його адвоката Рози Магомедової, Темірлан Ескерханов пред'явив претензії про те, що Басманний районний суд занадто довго не розглядав скаргу на арешт і його продовження в Мосміськсуді. Він також поскаржився на відсутність у СІЗО №6 свіжого повітря, денного світла та питної води, а також на переповненість камер.

Заяву було передано в ЄСПЛ, але до її обговорення по суті справа не дійшла, тому що в ситуацію втрутився заступник міністра Георгій Матюшкін, який представляє Росію в ЄСПЛ. У його заяві йдеться про визнання порушення термінів розгляду скарг Ескерханова і перевезення його в умовах, "які не відповідають вимогам ст. №3 Конвенції про захист прав і основних свобод людини".

Гроші Ескерханову виплатять у рублях за курсом Центробанку протягом трьох місяців після того, як він офіційно повідомить суд про свою згоду на мирове врегулювання.

Матюшкін розповів газеті, що Росія з 1998 року уклала понад 80 досудових угод із заявниками в ЄСПЛ.

Темерлан Ескерханов і його сім'я, радше за все, приймуть пропозицію заступника міністра, розповіла адвокат Роза Магомедова.

Джерело газети у ФСВП назвало скарги необґрунтованими, зазначивши, що камери всіх московських СІЗО обладнані бачками для питної води, а також вентиляцією. При цьому заарештовані мають право на прогулянку, в ізоляторах є тренажерні зали, а також забезпечена "приватність підслідних під час справляння ними природних потреб".

Крім Ескерханова, в ЄСПЛ звернулися ще четверо фігурантів справи про вбивство Бориса Нємцова. Джерела "Коммерсанта" зазначають, що їхні скарги однакові і вони також можуть розраховувати на компенсацію.

Нагадаємо, минулого тижня в суді повідомили про зникнення двох свідків у справі про вбивство Нємцова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram