ГоловнаСвіт

Трамп не підтвердив вибір Тіллерсона на пост держсекретаря

Проросійського кандидата поки що не затверджено на посаді.

Трамп не підтвердив вибір Тіллерсона на пост держсекретаря
Рекс Тиллерсон
Фото: EPA/UPG

Обраний президент США Дональд Трамп не підтвердив інформацію про призначення голови ExxonMobil Рекса Тіллерсона на посаду держсекретаря.

"Подивимося, що станеться", - заявив він у відповідь на відповідне питання CBS News.

Один з високопоставлених чиновників у перехідній адміністрації Трампа зазначив, що Тіллерсон був "на межі призначення", проте обраний президент проявляє обережність і поки що "вирішує і робить вибір".

В інтерв'ю телеканалу Fox News Трамп, своєю чергою, позитивно відгукнувся про Тіллерсона. Він зазначив, що голова ExxonMobil "набагато більше ніж бізнесмен".

Як повідомляв The Wall Street Journal, Рекс Тіллерсон є головним претендентом на пост держсекретаря США. За даними видання, Тіллерсон випереджає інших кандидатів на цю посаду, в тому числі колишнього губернатора штату Массачусетс Мітта Ромні.

Тіллерсон під час бесіди з Дональдом Трампом заявив, що готовий до призначення на посаду держсекретаря і вважає це великою честю, повідомляв CNN з посиланням на поінформоване джерело.

Тіллерсон з 1975 року працює в структурі ExxonMobil і не має дипломатичного досвіду. В кінці 90-х років він отримав посаду президента в російській "дочці" Exxon - компанії "Ексон Нафтогаз Лімітед", тоді ж він познайомився з Путіним. З 2006 року Тіллерсон обіймає пост CEO в ExxonMobil. У 2013 році Путін нагородив Тіллерсона орденом Дружби.

Пост державного секретаря США аналогічний посаді міністра закордонних справ у більшості інших держав. Кандидатура на пост держсекретаря вноситься президентом США і затверджується Сенатом.

Зараз цю посаду обіймає Джон Керрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram