ГоловнаСвіт

Президента Молдови позбавили права висувати кандидатуру голови служби безпеки

Парламент країни перевів СІБ й інші спецслужби під свій контроль.

Президента Молдови позбавили права висувати кандидатуру голови служби безпеки
Избранный президент Молдовы Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Парламент Молдови 9 грудня ухвалив законопроект, який усуває президента країни від процедури призначення голови Служби інформації і безпеки (СІБ).

Як повідомляє Newsmaker.md, словосполучення "діяльність Служби координується президентом Республіки Молдова в межах його повноважень і підконтрольна парламенту" в законі про СІБ замінюється словосполученням "діяльність Служби інформації і безпеки підконтрольна парламенту".

Призначати голову СІБ буде парламент за пропозицією не менш ніж десяти депутатів, тоді як раніше він призначався за пропозицією голови держави.

Крім того, молдовська Служба державної охорони (СДО) перейменована в Центр державної охорони і переходить із підпорядкування президента у відання СІБ, зберігаючи при цьому свій автономний статус. У підпорядкування СІБ переходить і Державна фельд'єгерська служба, яка відповідає за парламентську, президентську та дипломатичну кореспонденцію, що становить державну таємницю.

Ці ініціативи викликали невдоволення депутатів Партії соціалістів Республіки Молдова, які заявили, що це положення - спроба позбавити президента, який відповідає за безпеку держави, такого інструменту, як СІБ. Наступним президентом Молдови буде лідер ПСРМ Ігор Додон. Депутати від ПСРМ і Ліберал-демократичної партії покинули зал засідань на знак протесту.

СІБ Молдови з кінця 2012 року очолює Міхай Балан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram