ГоловнаСвіт

Нафтові країни, що не входять в ОПЕК, погодилися скоротити видобуток (оновлено)

Рішення ухвалили на зустрічі у Відні, де зібралися учасники ОПЕК і представники країн, що не входять в організацію.

Нафтові країни, що не входять в ОПЕК, погодилися скоротити видобуток (оновлено)
Фото: conocophillips.com

Росія, Мексика і кілька інших нафтових країн, які не входять у картель ОПЕК, на зустрічі у Відні сьогодні домовилися скоротити обсяги видобутку, починаючи з 2017 року.

Про це пише

Bloomberg.

Про операцію стало відомо в суботу вдень, але точні цифри скорочення з'явилися лише ввечері. Джерела спочатку говорили, що воно становитиме понад 600 тис. барелів на добу, потім - 562 тис. барелів, близько 19:00 за київським часом стали відомі остаточні обсяги. Міністр нафти Іраку Джабар аль-Ляїбі заявив журналістам, що скорочення нечленами ОПЕК становитиме 558 тис. барелів на добу.

Найбільше скоротить виробництво Росія - на 300 тис. барелів (з 11,2 млн барелів). Мексика в рамках угоди скоротить видобуток на 100 тис. барелів, Оман - на 40 тис. барелів, Азербайджан - на 35 тис. барелів, Казахстан - на 20 тис. барелів.

Угода між членами ОПЕК та іншими нафтовими країнами про скорочення видобутку стала першою за останні 15 років.

Нагадаємо, 10 грудня у Відні пройшли переговори учасників ОПЕК з Росією та іншими нерезидентами картелю. Серед них представники Азербайджану, Казахстану, Мексики, Південного Судану, Малайзії та інших країн. Делегати обговорили можливість приєднання країн до угоди про скорочення видобутку нафти.

На початку зустрічі генеральний секретар ОПЕК Мухаммед Баркіндо припустив, що країни, що не входять в картель, можуть скоротити видобуток нафти на більш ніж на 600 тис. барелів на добу.

За підсумками останніх переговорів, які відбулися 30 листопада, учасники ОПЕК домовилися про скорочення з січня 2017 року видобутку на 1,2 млн барелів на добу - до 32,5 млн барелів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram