ГоловнаСвіт

Країни ООН закликали припинити бої у Сирії

Резолюцію підтримали 122 держави. Росія була проти.

Генеральна Асамблея ООН у п'ятницю прийняла резолюцію за негайне припинення вогню у Сирії і термінову доставку гуманітарної допомоги у райони, які найбільше постраждали у результаті бойових дій. У ній також міститься вимога припинити облогу міст, у тому числі Алеппо.

Як повідомляється на сайті ООН, резолюцію підтримали 122 держави, 13 делегацій виступили проти і 36 утрималися. Серед тих, хто проголосував проти - Росія, Іран, КНДР, Зімбабве, Китай, Бурунді, Білорусь, Південний Судан.

Автори резолюції висловилися за якнайшвидше відновлення офіційних переговорів між представниками сирійської влади і опозиції під егідою ООН на основі Женевського комюніке.

Співавтори резолюції Генеральної Асамблеї ООН заявили про необхідність забезпечити притягнення до відповідальності винних у злочинах, здійснених у Сирії, багато з яких можуть бути кваліфіковані як військові злочини або злочини проти людяності. Вони закликали Раду Безпеки домогтися подолання кризи у Сирійській Арабській Республіці та, зокрема, знайти вихід з катастрофічної гуманітарної кризи.

Постпред Росії при ООН Віталій Чуркін ще перед голосуванням у Генасамблеї ООН заявив, що проект резолюції містить серйозні недоліки, і тому Росія його не підтримає. За словами Чуркіна, у проекті резолюції "невірно визначені причини зародження та розвитку конфлікту у Сирії", а також "зашкалює обвинувальний акцент на адресу влади країни". Крім того, Росію не влаштувала відсутність у тексті документа чіткої вказівки на те, що "режим припинення бойових дій не може поширюватися на терористів", а також не згадується ключова проблема відмежування від терористів поміркованої збройної опозиції, пише BBC.

Україна була співавтором резолюції і голосувала "за".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram