ГоловнаСвіт

На безвізовий режим можна чекати наприкінці лютого - на початку березня, - Тарас Качка

"Це вже наша національна гра - говорити, коли буде безвізовий режим".

На безвізовий режим можна чекати наприкінці лютого - на початку березня, - Тарас Качка
Фото: Макс Требухов

Експерт з міжнародних питань Тарас Качка вважає, що безвізового режиму з Євросоюзом Україна може очікувати наприкінці лютого - на початку березня.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"У нас розблокована процедура завершення затвердження безвізового режиму для України. Ми можемо деякі рішення побачити вже в грудні, але, радше за все, за нормальним графіком вони будуть затверджені вже у січні. Якщо їх затвердять у січні, після цього рішення буде друкуватися в офіційному віснику Європейського Союзу, і через 20 днів воно набуває чинності. Тобто ми можемо говорити про кінець лютого - початок березня", - заявив він.

"Це вже наша національна гра - говорити, коли буде безвізовий режим", - пожартував експерт. Качка підкреслив, що для безвізу залишилися тільки процедурні рішення.

При цьому він визнав, що Україна могла отримати безвізовий режим набагато швидше. І в тому, що цього не сталося, винуваті українські політики, зокрема минулий режим.

Качка нагадав, що всі 144 вимоги ЄС для безвізового режиму з Україною стосувалися внутрішньої політики.

"Цей план виконувався п'ять років, він почався ще за попереднього президента. Ми прискорилися тільки 2014 року, і всі бачили цю історію з електронним декларуванням, формуванням НАБУ, НАЗК і т.д. Тобто в умовах більш ефективного формування внутрішньої політики дипломатам було б легше реалізовувати своє завдання. А так ми потрапили в ситуацію з міграційною кризою", - сказав Качка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram