ГоловнаСвіт

Сергій Дацюк: похід України в Європу не має сенсу

"Ми сьогодні - кульгавий верблюд, а караван уже розпався".

Сергій Дацюк: похід України в Європу не має сенсу
Сергей Дацюк
Фото: Макс Требухов

Філософ і публіцист Сергій Дацюк вважає, що Євросоюз переживає ціннісну кризу, що робить безглуздою євроінтеграцію України.

Про це він сказав під час круглого столу в Інституті Горшеніна в п'ятницю.

"Що дозволяє чітко сказати, що єдності в Європі немає, а отже, немає і об'єднаної Європи. Передусім Україна. Україна у вигляді Криму і конфлікту на Донбасі стала випробуванням для Європи ще до того, як виникло питання, давати Україні безвізовий режим чи не давати. Європа не пройшла це випробування. Самі засадничі цінності так званої об'єднаної Європи були хибними", - сказав він.

"Якщо подивитися на всі ці цінності, які [Юрген] Хабермас намагається сформувати в Європі, - проблемність науки, досвід загальних втрат, - то за всіма цими цінностями Росія входить у Європу. Немає в списку Хабермаса жодної цінності, яка дозволила б сказати, що Росія - не європейська країна. А отже, це ціннісна криза, яка не може бути подолана в політиці", - заявив Дацюк.

За його словами, Європа також не змогла сформувати бачення майбутнього. "У Європи немає бачення майбутнього, яким буде світ, чому він повинен фрагментуватися, чому не по державних кордонах, чому має відмирати держава, що в цьому плані повинні робити самодостатні громади всередині Європи", - сказав Дацюк.

"Європа хотіла стати окремим шансом Західної цивілізації на відміну від США. Вдалося це? Ні. Європа незалежна економічно? Ні. Європа дуже залежна від експорту, в тому числі Німеччина. Європа спроможна політично? Ні , тому що вона так і не виробила єдину ціннісну платформу", - вважає він.

У зв'язку із цим він вважає безглуздою євроінтеграцію України. "Похід у Європу для України може стати архаїзацією, який може уповільнити наш рух, а не прискорити", - заявив він.

"Іноді кульгавий верблюд може виявитися далеко попереду каравану, якщо караван розпадається. Ми сьогодні - кульгавий верблюд, а караван точно вже розпався", - підсумував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram