ГоловнаСвіт

Дипакадемія скоротить термін підготовки фахівців з 2 років до декількох місяців

Перед виїздом дипломатів за кордон їх будуть орієнтувати, що відбувається в світі.

Дипакадемія скоротить термін підготовки фахівців з 2 років до декількох місяців
Фото: dipacadem.kiev.ua

Прийняття Кабінетом міністрів 7 грудня постанови "Про реорганізацію Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ" дасть можливість перейти від дворічного навчання фахівців за магістерськими програмами до кількох місяців інтенсивної підготовки спеціалістів за конкретними напрямами.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ - керівник апарату Вадим Пристайко, передає Укрінформ.

"Прийнята вчора постанова була ініційована Міністерством закордонних справ. Ми бачимо, що програємо за кордоном не тільки через те, що у нас немає коштів. Але також тому, що рівень підготовки, кваліфікації і готовності протистояти на рівних в наших дипломатів вимагає поліпшення. Саме тому ми вирішили відмовитися від старої системи - дворічної підготовки магістерських програм", - сказав Пристайко.

Він розповів, що Дипломатичній академії цього року виповнюється 20 років. Цей навчальний заклад підготував багато фахівців, що дозволило розвинути систему Міністерства закордонних справ і створити 124 іноземних представництва. У той же час, за словами Пристайка, в МЗС побачили, що зараз кількість дипломатів, які навчаються за дворічною магістерською програмою, відчутно зменшилася, тому вирішили перейти на постійну курсову підготовку дипломатичного персоналу.

"Зараз наш етап - не масова підготовка фахівців рівня магістрів, у нас є гідні університети, які їх готують, а "штучна". Наше завдання – "заточити" готових дипломатів на виконання певних завдань і час від часу проводити їх перепідготовку", - зазначив заступник міністра.

Він пояснив, що перед виїздом дипломатів за кордон їм треба дати останні знання і зорієнтувати, що відбувається в світі. Крім того, час від часу виникає потреба готувати послів, які не були частиною дипломатичного корпусу, а є політичними призначенцями.

"Всі ці люди потребують термінового, дуже оперативного і максимально глибокого навчанні, наскільки це можливо за кілька місяців до від'їзду. Саме таким чином ми плануємо будувати цю роботу. Тобто замість того, щоб люди два роки навчалися з 1 вересня по 27 травня, ми будемо постійно проводити серію курсів залежності від потреби", - зазначив Пристайко.

Заступник міністра зазначив, що ті студенти і аспіранти, які вже вступили у Дипакадемію, закінчать навчання та отримають дипломи відповідної спеціальності, але надалі будуть готувати фахівців певними "хвилями", виходячи з необхідності та конкретних завдань.

"Наприклад, нам потрібно навчити людей, як правильно проводити публічні кампанії, адже очікувати, що вони знають це з книжок, - щонайменше неефективно. Ми повинні підготувати фахівців, дати їм в руки "зброю", тоді можна буде зрозуміти, чи зможуть вони нею користуватися. Підготовка фахівців у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції також буде здійснюватися на базі нашої академії", - зазначив Пристайко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram