ГоловнаСвіт

США і Британія прослуховують пасажирів авіакомпаній, - ЗМІ

Британські та американські розвідники працюють у тісному контакті після подій 11 вересня.

США і Британія прослуховують пасажирів авіакомпаній, - ЗМІ
Самолет American Airlines (архивное фото)
Фото: wikipedia.org

Розвідки США і Великобританії активували і використовують механізм прослуховування пасажирів іноземних авіакомпаній.

Відповідні документи з "архіву Сноудена" опублікувала французька газета Le Monde, повідомляє RFI.

Зазначають, що журналісти Le Monde дійшли до такого висновку після "ретельного вивчення" секретних документів Агентства національної безпеки Сполучених Штатів (АНБ) і британського Центру урядового зв'язку (GCHQ) - спецслужби, відповідальної за ведення радіоелектронної розвідки.

Газета нагадує, що британські й американські розвідники працюють у тісному контакті. Особливо посилилася їхня співпраця після терактів 11 вересня 2001 року, коли терористи скоїли у США кілька атак, використовуючи захоплені пасажирські літаки.

Видання зазначає, що для отримання даних із вашого телефону розвідникам досить двох умов: щоб телефон був увімкнений і щоб літак набрав висоту 10 тисяч футів (тобто три тисячі метрів). Сигнал, що проходить через супутники, відправляється потім на наземні станції прослуховування.

Окрім того, фахівці британського Центру урядового зв'язку можуть дистанційно змінити код доступу до вашого телефону, заблокувавши вам можливість увімкнути його, пише Le Monde.

"Вивчені документи демонструють, що розвідники не обмежуються перехопленням даних потенційних учасників терористичних осередків, а вибірково перевіряють пасажирів "з абсолютно різними профілями", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляють, що в одному з документів АНБ за 2003 рік йдеться про те, що, "за оцінкою ЦРУ", наступними "потенційними цілями терористів можуть бути рейси авіакомпаній Air France і Air Mexico".

У 2005 році ім'я французької авіакомпанії з'являється в проекті АНБ, що описує "перехоплення даних з цивільних літаків по всьому світу", стверджує газета.

Перед публікацією редакція звернулася з офіційними запитами в АНБ і в британський Центр урядового зв'язку.

"Наша робота ведеться відповідно до юридичних і політичних норм, завдяки яким вона є легальною, необхідною і сумірною загрозам", - відповіли в британському Центрі.

Схожу відповідь дали й американські розвідники. "Наша розвідувальна діяльність повністю відповідає чинним юридичним і політичним нормам", - повідомили в АНБ.

Нагадаємо, що в жовтні спецслужбам Німеччини дозволили стежити за громадянами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram