ГоловнаСвіт

Shell підписала з Іраном угоду про дослідження родовищ

Shell є найбільшою нафтовою компанією, яка відновила співпрацю з Іраном після зняття з нього санкцій. 

Shell підписала з Іраном угоду про дослідження родовищ
Shell

Нафтогазова компанія Royal Dutch Shell підписала 7 грудня угоду з Іраном про геологорозвідувальні роботи на трьох найбільших іранських нафтових і газових родовищах.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначається, що Shell є найбільшою нафтовою компанією, яка відновила співпрацю з Іраном з моменту підписання 2015 року ядерної угоди між Тегераном і світовими державами.

"Ми раді відновити роботу в Ірані", - сказав віце-президент Shell Ханс Нійкамп. За його словами, угода "відкриває новий розділ" у співпраці Ірану і Shell, яка зупинила більшу частину своєї діяльності в Ірані 2010 року через санкції проти цієї країни.

У листопаді французька компанія Total підписала контракт на суму $ 4,8 млрд, який передбачає аналіз можливої розробки великого морського газового родовища.

Shell, Total та інші західні нафтові компанії у співпраці з Іраном беруть на себе ризики, оскільки обраний президент США Дональд Трамп обіцяв після вступу на посаду переглянути або вийти з ядерної угоди, яка передбачає полегшення санкцій в обмін на скорочення Іраном його ядерної діяльності. Якщо Вашингтон зважиться на таке рішення, західним компаніям доведеться обирати між участю в номінованому в доларах США бізнесі та співпрацею з Тегераном.

Нагадаємо, 14 липня 2015 року США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран  досягли угоди щодо ядерної програми Тегерана. Згідно з домовленостями, Іран зобов'язався позбутися 98% наявного ядерного палива і скоротити дві третини центрифуг, а також демонтувати ядерний реактор в Араку. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції, які можуть бути повернуті, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань.

16 січня Євросоюз і США, а також усі країни й організації, що брали участь у перемовинах щодо ядерної програми, заявили  про зняття всіх фінансових і торгових обмежень з Ірану.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram