ГоловнаСвіт

ЄС розблокував безвізовий режим для України і Грузії

Київ проситиме європарламентарів проголосувати за безвіз на останньому пленарному тижні 2016 року.

ЄС розблокував безвізовий режим для України і Грузії
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Євросоюз зрушив з мертвої точки процес скасування віз для громадян України та Грузії, погодивши пізно ввечері в середу надзвичайний механізм припинення безвізового режиму.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

ЄС ще восени ухвалив рішення відкрити кордони, однак воно не набере чинності без механізму припинення, що викликало роздратування в Києві й Тбілісі, які давно виконали всі вимоги блоку.

У середу три керівні органи ЄС - Єврокомісія, Європарламент і Європейська рада - дійшли компромісу щодо деталей надзвичайного механізму, і тепер рішення буде направлено до Європейського парламенту для затвердження, повідомило представництво ЄС в Україні в четвер.

Київ проситиме європарламентаріїв включити це питання до порядку денного до кінця року і проголосувати його на останньому пленарному тижні, сказала віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Раніше цього тижня голова Європейської ради Дональд Туск написав голові Європарламенту Мартіну Шульцу, попередивши, що Євросоюз ризикує репутацією надійного партнера, не виконуючи дані Україні та Грузії обіцянки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram