ГоловнаСвіт

Російський бізнесмен Дерипаска подав позов до Чорногорії

У мільярдера відібрали алюмінієвий комбінат у Подгориці.

Російський бізнесмен Дерипаска подав позов до Чорногорії
Олег Дерипаска
Фото: suchkov.net

Російський бізнесмен і президент En+ Group Олег Дерипаска особисто подав позов до Чорногорії, зажадавши "сотні мільйонів євро" компенсації за незаконну, з його погляду, експропріацію його інвестицій в цій країні.

Про це повідомив агентству РІА Новини директор зі зв'язків з громадськістю Центрально-європейської алюмінієвої компанії ("дочки" En +) Андрій Петрушинін. До середини 2013 року компанія управляла підприємствами, які перебували в частковій власності бізнесмена в Чорногорії.

За словами Петрушиніна, Дерипаска направив повідомлення про арбітраж «через незаконну експропріацію своїх інвестицій і порушення інвестиційних угод з боку держави Чорногорія». Він не назвав точну суму компенсації, яку вимагає бізнесмен, але зазначив, що мовиться  про «сотні мільйонів євро». Дерипаска вимагає арбітражного розгляду проти Чорногорії за правилами Комісії ООН з міжнародного торгового права (UNCITRAL) і посилається на двосторонню інвестиційну угоду між Росією і Союзною Республікою Югославією, яка була підписана в 1995 році, зазначив співрозмовник агентства. За його словами, місце арбітражу буде визначено пізніше.

Йдеться про незаконне, на думку бізнесмена, присвоєння інвестицій в Комбінат алюмінію Подгориця (КАП) і Копальню бокситів Нікшич (КБН). Як зазначає «РІА Новини», раніше КАП займав 51% в загальному експорті країни і близько 15% у ВВП Чорногорії. Контрольну частку в цих двох компаніях Дерипаска купив у 2005 році після пошуку владою країни інвестицій «для порятунку держпідприємств, що перебувають у поганому стані». Однак потім Чорногорія, за словами Петрушиніна, здійснила низку дій, «щоб вивести ці компанії з-під його контролю». «Дії Чорногорії врешті призвели до того, що КАП в 2013 році оголошено неліквідним. Цей захід знищив повну вартість інвестицій пана Дерипаски. До сьогоднішнього дня пан Дерипаска не отримав жодної компенсації з боку Чорногорії», - повідомив Петрушинін.

Сам завод у 2013 році оголошено банкрутом. Його заборгованість оцінювалася в €350 млн. Російські менеджери покинули підприємство, не отримавши компенсацій.

У середині листопада ЦЕАК подала на Кіпрі позов до Чорногорії у цій же справі. До суду компанія Дерипаски подала також на конкурсного керівника КАПа Веселина Перішича і державну чорногорську компанію Montenegro Bonus. Остання керувала заводом протягом року після відходу російського менеджменту.

Влада Чорногорії заявляла, що процедура банкрутства Комбінату алюмінію "Подгориця" була проведена відповідно до норм місцевого законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram