ГоловнаСвіт

Україна ініціювала в Радбезі ООН розгляд ситуації в Грузії

У зв'язку з рішенням Кремля створити об'єднане угрупування військ в Абхазії.

Україна ініціювала в Радбезі ООН розгляд ситуації в Грузії
Фото: ukraineun.org

Українська делегація при ООН ініціювала розгляд у Радбезі ситуації в Грузії у зв'язку з рішенням РФ створити об'єднану групу військ в Абхазії.

Про це повідомив в ексклюзивному коментарі LB.ua Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

"У зв'язку з підписанням президентом РФ закону про ратифікацію так званої Угоди з режимом Сухумі про створення об'єднаного угруповання військ, 6 грудня делегація України ініціювала розгляд у Раді Безпеки ООН ситуації в Грузії", - заявив Єльченко.

За його словами, під час консультацій українська та інші делегації засудили дії Росії, які є спробою легітимізувати незаконне розміщення російських військ на окупованій території Грузії. Також було підкреслено, що російська сторона грубо порушує свої міжнародні зобов'язання, зокрема відповідно до угоди про припинення вогню від 12 серпня 2008 року.

"Крім того, Україна закликала РФ вивести свої військові підрозділи з окупованої території Грузії для забезпечення створення міжнародних механізмів безпеки в Абхазії і Цхінвальському регіоні та відновлення територіальної цілісності Грузії", - пояснив український постпред.

"Українська делегація запропонувала членам Радбезу прийняти елементи для преси, що складалися з двох речень: 1) Рада Безпеки розглянула ситуацію в Грузії і 2) члени Радбезу підтвердили повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів. У той же час, російська делегація заблокувала таку пропозицію (елементи для преси приймаються консенсусом в Раді Безпеки), тим самим в черговий раз підтвердивши відсутність поваги до принципів Статуту ООН", - повідомив Володимир Єльченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram