ГоловнаСвіт

Ердоган ратифікував угоду про будівництво "Турецького потоку"

Роботи з будівництва газопроводу заплановано на початок 2017 року.

Ердоган ратифікував угоду про будівництво "Турецького потоку"
Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Ердоган підписав закон про ратифікацію угоди з Росією щодо проекту будівництва газопроводу "Турецький потік".

Відповідне рішення опубліковано у виданні Resmi Gazete.

Раніше за ратифікацію угоди проголосував турецький парламент. Таким чином, угода офіційно набуває чинності.

"Турецький потік" повинен пройти по дну Чорного моря до європейської частини Туреччини і далі до кордону з Грецією. Його довжина на глибині становитиме близько 910 км, на сухопутній частині - ще близько 180 км. Газопровід повинен стати альтернативою транзиту через Україну для поставок газу в Туреччину і Європу.

Росія і Туреччина домовилися про проект "Турецького потоку" в 2014 році. Рішення було прийнято після припинення проекту "Південний потік", який забракувала Європейська комісія. Планувалося, що морська ділянка "Турецького потоку" буде складатися з чотирьох ниток потужністю 15,75 млрд кубометрів кожна. Однак пізніше плани вирішили переглянути.

У жовтні 2016 року Росія і Туреччина уклали міжурядову угоду про будівництво двох ниток магістрального газопроводу "Турецький потік" по дну Чорного моря. За словами міністра енергетики та природних ресурсів Туреччини Берата Албайрака, роботи з будівництва газопроводу почнуться на початку 2017 року. Сухопутною ділянкою "Турецького потоку" буде володіти турецька компанія, а морською - компанія з Росії.

Проект "Турецький потік" у грудні 2015 року було заморожено на тлі погіршення російського-турецьких відносин після того, як Туреччина збила російський Су-24.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram