ГоловнаСвіт

Україна повідомила ЄС про готовність судитися з питання OPAL, - джерело

Рішення Єврокомісії також створює небезпечний прецедент.

Україна повідомила ЄС про готовність судитися з питання OPAL, - джерело
Фото: EPA/UPG

Україна слідом за Польщею може подати в суд на Європейську Комісію та європейську компанію-регулятора в зв'язку з розширенням «Газпрому» збільшити прокачування газу через трубопровід OPAL – продовження побудованого в обхід України "Північного потоку" на суші.

Про це LB.ua повідомило дипломатичне джерело.

«Ми повідомили наших європейських партнерів, керівництво Євросоюзу, що якщо не буде переглянуто рішення щодо OPAL, то ми приєднаємося до позову наших польських партнерів до Єврокомісії і регулятора», - сказав співрозмовник LB.ua.

За його словами, Київ застеріг європейців про те, що крім фінансових втрат для Польщі і України - в зв'язку з втратою країнами обсягів транзиту російського газу, ЄС таким своїм рішенням створює небезпечний прецедент, яким скористається РФ - для зняття претензій Євросоюзу до Газпрому в зв'язку з порушенням ним Третього енергетичного пакета при будівництві вже «Південного потоку».

Як повідомлялося, 4 грудня польська державна компанія PGNiG (Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo) оскаржила рішення Європейської комісії про розширення доступу "Газпрому" до газопроводу OPAL.

Напередодні президенти України і Польщі ухвалили спільну заяву, в якій вважають рішення ЄК таким, що не відповідає правилам і принципам Енергетичного Співтовариства та суперечить досягненню фундаментальної мети організації - об'єднання енергетично незалежної Європи. Воно підриває принцип, що міститься в Договорі про заснування Енергетичного Співтовариства, і правила конкуренції (ст. 18).

Нагадаємо, Єврокомісія 28 жовтня схвалила збільшення використання "Газпромом" потужностей газопроводу OPAL, який об'єднує "Північний потік" з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Спочатку "Газпром" міг використовувати тільки 50% потужностей OPAL, тепер, згідно з рішенням комісії, підприємство зможе брати участь в аукціонах на прокачування цією трубою ще 7,7-10,2 млрд кубометрів, тобто отримати доступ ще до 21,4-28 , 3% потужностей.

Завдяки OPAL доступ до російського газу отримують країни Центральної Європи, причому відбувається це в обхід території України.

Україна домовилася з ЄС провести додаткові консультації щодо цього рішення. Якщо ж переговори на політичному рівні результату не принесуть, "Нафтогаз" пригрозив позовом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram