ГоловнаСвіт

Більш ніж половина росіян шкодує про розпад СРСР, - опитування

29% опитаних вважають, що крах Союзу був неминучий.

Більш ніж половина росіян шкодує про розпад СРСР, - опитування
Фото: volpuri.ru

Росіяни вважають, що розпаду Радянського Союзу можна було уникнути (51%), і шкодують про те, що це сталося (56%).

Про це свідчать результати опитування "Левада-Центру", передає "Интерфакс".

При цьому 29% респондентів вважають, що крах СРСР був неминучий. Не шкодують про розпад Союзу 28% росіян, ще 16% не змогли сформулювати своє ставлення до цього факту. Не змогли відповісти 20%.

Соціологи цікавилися в росіян, чому вони незадоволені розпадом СРСР. Респонденти найчастіше відповідали про те, що була "зруйнована єдина економічна система" (53%), що "люди втратили почуття приналежності до великої держави" (43%), що "зросла взаємна недовіра, напруженість" (31%) і що "втрачено відчуття, що ти всюди як удома" (30%).

28%, своєю чергою, відзначають, що "руйнуються зв'язки з родичами, друзями", 15% - що "важко стало вільно подорожувати, поїхати на відпочинок".

Міркуючи про причини, що призвели до розпаду СРСР, 29% сказали про "безвідповідальну і необґрунтовану" біловезьку змову "Єльцина, Кравчука і Шушкевича", а 23% побачили в цьому "змову ворожих СРСР зарубіжних сил". Про невдоволення населення керівництвом СРСР, Михайлом Горбачовим і його оточенням, говорить 21%, про "занадто важке військове навантаження на економіку країни, що обернулася застоєм і бідністю населення" - 12%. На "амбіції республіканських еліт" і "повне вичерпання комуністичної ідеології" вказали по 13% респондентів.

Оптимальною формою відносин між республіками колишнього СРСР 25% росіян вважають "об'єднання кількох республік, за бажанням, у більш тісні союзи".

За "більш тісне об'єднання усіх республік колишнього СРСР на кшталт Євросоюзу" висловився кожен п'ятий (21%). Окрім того, 13% росіян виступають за незалежне існування усіх республік. Ще 21% вважають правильним збереження СНД у нинішньому вигляді, а 12% підтримують відновлення СРСР у його колишньому вигляді.

Соціологи також попросили росіян оцінити нинішні відносини між Росією і іншими країнами СНД. Відносна більшість опитаних (44%) назвала їх нормальними, спокійними. Ще 16% вважають ці відносини хорошими, добросусідськими, 5% - дружніми. Негативну оцінку дали 23% росіян, назвавши відносини Росії і країн СНД прохолодними. Ще 7% вважають їх напруженими. 4% не змогли відповісти.

Нагадаємо, більшість опитаних у березні росіян відповіла, що в разі проведення референдуму вони би підтримали збереження СРСР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram