ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Італії оголосив про відставку після провалу ініційованого ним референдуму

Італійці проголосували проти конституційної реформи.

Прем'єр-міністр Італії оголосив про відставку після провалу ініційованого ним референдуму
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці визнав поразку на референдумі про парламентську реформу й оголосив про свою відставку, пише BBC.

Незважаючи на те, що підрахунок голосів ще не завершено, вже зрозуміло, що більшість виборців проголосували проти реформи, сказав прем'єр.

"На сьогодні італійська демократія базується на парламентській системі. Коли ми виносили на голосування питання про довіру, ми пропонували спростити цю систему, скасувати двопалатний парламент, знизити вартість політичного управління та розширити сферу прямої демократії. Саме цю реформу ми виносили на референдум. Ми були недостатньо переконливі. Пробачте мені, але я йду без жалю", - сказав Ренці.

Прем'єр оголосив, що покине свій пост, який він займав 2,5 року. У понеділок після полудня він офіційно повідомить про своє рішення кабінету, а потім подасть прохання про відставку президентові Італії.

За попередніми оцінками, проти реформ проголосували близько 60% громадян, які брали участь у референдумі.

Явка на референдумі становила також близько 60% - це дуже високий показник для Італії. Близько двох третин виборців проголосували в багатших північних районах країни, на півдні явка була значно нижча.

Кампанію проти конституційної реформи під гаслом "Скажи "Ні" очолили антиіммігрантська партія "Ліга Півночі" і популістський рух "П'ять зірок" колишнього коміка Беппе Грілло, що закликає слідом провести референдум на тему відмови від євро.

Нагадаємо, напередодні в Австрії пройшли вибори, на яких правий популіст Норберт Хофер програв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram