ГоловнаСвіт

В Австрії на виборах президента лідирує прихильник ЄС

Євроскептик Норберт Хофер знову програв.

В Австрії на виборах президента лідирує прихильник ЄС
Александр Ван дер Беллен
Фото: EPA/UPG

Багаторічний лідер австрійської Партії зелених Александр Ван дер Беллен, який виступає як незалежний кандидат, перемагає на перевиборах президента в Австрії з результатом близько 53,6% голосів.

Євроскептик Норберт Хофер, який балотувався від правопопулістської Австрійської партії свободи (АПС), отримує друге місце приблизно з 46,4%, пише orf.at із посиланням на екзит-поли.

Ван дер Беллен виграв і перші вибори в травні, але Австрійська партія свободи через суд домоглася повторення другого туру виборів. Під час першого голосування кандидат Норберт Хофер програв Ван дер Беллену з відривом менш ніж 1%.

Ван дер Беллен - один з найбільш шанованих політиків в Австрії та ЄС. Політичну кар'єру він почав у Соціал-демократичній партії Австрії, а "зелених" очолив у 1997 році і привів до першого значного успіху на парламентських виборах.

Кандидатуру Ван дер Беллена підтримав колишній президент Австрії Хайнц Фішер.

Роль президента Австрії радше церемоніальна, але нинішні вибори мають велике значення не тільки для самої країни, а й для всього Євросоюзу. Хофер міг стати першим євроскептиком на чолі держави із Західної Європи. Після того як громадяни Великобританії влітку проголосували за вихід з Європейського Союзу, а президентські вибори в США виграв Дональд Трамп, увага до виборів в Австрії зросла ще дужче.

В Австрії президент обирається всенародним голосуванням терміном на 6 років і виконує переважно репрезентативні функції. Виконавчу владу очолює федеральний канцлер. Водночас, згідно з конституцією країни, президент є головнокомандувачем збройними силами і в деяких випадках може розпустити парламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram