ГоловнаСвіт

Ердоган назвав Туреччину господаркою в Європі

Туреччина згодна стати членом ЄС, якщо керівництво Євросоюзу відмовиться від "політики подвійних стандартів".

Ердоган назвав Туреччину господаркою в Європі
Фото: EPA/UPG

Президент Реджеп Таїп Ердоган на зустрічі з групою провінційних керівників у президентському палаці в Анкарі заявив, що Туреччина не гостя, а господиня в Європі.

Він додав, що європейським країнам не вдасться виключити Туреччину з Європи, повідомляє ВВС.

Туреччина готова стати повноправним членом ЄС, якщо керівництво Євросоюзу відмовиться від "політики подвійних стандартів", зазначив Ердоган. Анкара втомилася чекати від ЄС відповіді, сказав він.

За інформацією Рейтер з посиланням на неназвані джерела в адміністрації президента Туреччини, 1 грудня Ердоган розмовляв телефоном з канцлером ФРН Ангелою Меркель. Під час розмови було обговорено питання про виконання Євросоюзом зобов'язань щодо міграційної кризи.

Нагадаємо, що 24 листопада депутати Європарламенту схвалили резолюцію, в якій закликали тимчасово заморозити переговори з Туреччиною про вступ до ЄС.

Угоду про асоціацію між Туреччиною і Євросоюзом було підписано в 1963 році, а заявку на членство в ЄС Анкара подала в 1987-му. Переговори про вступ при цьому почалися тільки в 2005 році. За цей час були узгоджені 14 з 35 технічних пунктів, які турецькій владі необхідно виконати, щоб досягти стандартів європейської спільноти. Ще 17 пунктів на сьогодні заблоковано, а з чотирьох ведуться переговори. Розбіжності між Брюсселем і Анкарою, зокрема, стосуються позиції Туреччини щодо Кіпру та небажання багатьох європейських політиків бачити мусульманську країну в союзі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram