ГоловнаСвіт

У Туреччині узгоджено проект нової конституції, що підсилює повноваження президента

У разі ухвалення документа в пряме підпорядкування президента Туреччини перейдуть збройні сили країни і спецслужби.

У Туреччині узгоджено проект нової конституції, що підсилює повноваження президента
Фото: segodnya.ua

Лідери правлячої в Туреччині Партії справедливості і розвитку (ПСР) Біналі Йилдирим і опозиційної Партії націоналістичного руху (ПНД) Девлет Бахчелі узгодили проект нової конституції країни.

Про це повідомляє NTV.

Тепер проект основного закону буде передано на розгляд парламенту. За словами Йилдирима, якщо документ отримає схвалення понад 330 депутатів, то його буде винесено на референдум. Голосування має відбутися не пізніше, ніж через 60 днів після схвалення проекту законодавцями.

Проект нової конституції передбачає різке посилення повноважень президента. Зокрема, голова держави зможе сам очолити кабінет міністрів, або одноосібно призначати голову уряду.

Крім того, в разі прийняття документа в пряме підпорядкування голови держави перейдуть збройні сили країни і спецслужби. В цей час їх діяльність регулюється колегіальним органом - Верховною військовою радою.

Ще одним важливим нововведенням може стати повернення смертної кари. 1 листопада прем'єр-міністр Туреччини Йилдирим заявив: якщо політичні партії зможуть досягти компромісу з цього питання і рішення співпаде з бажанням нації, то можуть бути вироблені відповідні поправки. "Тоді ми внесемо пропозиції в проект конституції", - сказав він, виступаючи в парламенті.

Як повідомляє агентство Рейтер, референдум за проектом нового основного закону може пройти влітку 2017 року.

Нагадаємо, раніше в листопаді The Guardian повідомила, що діючий президент Реджеп Таїп Ердоган може керувати Туреччиною до 2029 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram