ГоловнаСвіт

FT: Євросоюз планує істотно збільшити витрати на оборону

У ЄС стурбовані загрозою міжнародного тероризму та збільшенням військової активності Росії.

FT: Євросоюз планує істотно збільшити витрати на оборону
Фото: podrobnosti.ua

Єврокомісія ініціює різке збільшення витрат у сфері оборони через загрозу міжнародного тероризму і збільшення військової активності Росії.

Про це повідомляє The Financial Times.

Згідно із цією інформацією, Брюссель готується представити плани різкого збільшення витрат на кібербезпеку, військові кораблі і безпілотні технології в рамках багатомільярдного Європейського оборонного фонду.

Видання пов'язує нарощування військового бюджету ЄС із заявами обраного президента США Дональда Трампа, який вимагав від європейських союзників збільшити відповідні видатки.

Пропозиції від Єврокомісії, які будуть представлені в середу, стануть наслідком рішення держав-членів щодо поглиблення координації у сфері оборони перед терористичними й іншими зовнішніми загрозами регіону.

Новий план від виконавчої влади ЄС, який представить віце-президент ЄК Юркі Катайнен, спрямований на посилення сухопутних, повітряних, морських і космічних можливостей Європи, а також інвестиції у кібербезпеку та збір розвідувальної інформації.

Як зазначає видання, таке рішення було прийнято на тлі зростання заклопотаності в Європі з приводу загрози міжнародного тероризму і збільшення військової активності Росії, особливо після анексії нею Криму та підтримки сепаратистських угруповань на сході України.

Метою поглиблення оборонного співробітництва, ініційованого Німеччиною і Францією за підтримки Італії та Іспанії, є більш ефективне використання військових видатків ЄС.

Єврокомісія вважає, що відсутність координації і конкуренції щорічно коштують ЄС від €25 млрд до €100 млрд.

Зазначають, що США інвестують в оборону вдвічі більше від держав-членів ЄС. Генсек НАТО Єнс Столтенберг неодноразово закликав європейські держави збільшити витрати на оборону до 2% від ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram