ГоловнаСвіт

Турецький міністр звинуватив ЄС у підтримці супротивників Туреччини

В Анкарі наголосили, що багато країн, які не відповідають політичним і економічним вимогам ЄС, уже прийняли до складу блоку.

Турецький міністр звинуватив ЄС у підтримці супротивників Туреччини
Фото: dom-info.eu

Міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг виступив з різкою критикою Європарламенту, який схвалив резолюцію з закликом призупинити переговори про прийняття Туреччини в Євросоюз.

Про це повідомляє  агентство Anadolu.

"Європейський Союз перетворився на надійний притулок для всіх, хто виступає проти Туреччини. ЄС не має права вказувати Анкарі на те, як їй діяти. Туреччина сама приймає рішення щодо свого сьогоднішнього і завтрашнього дня, і впевненими кроками продовжить свій шлях", - наголосив Боздаг.

За його словами, ухвалюючи резолюцію, Європарламент проявив солідарність із недругами Туреччини, в тому числі з терористичними організаціями - Робітничою партією Курдистану (РПК) і рухом Фетхуллаха Ґюлена.

Турецький міністр також звернув увагу на той факт, що багато країн, які не відповідають політичним і економічним вимогам Євросоюзу, вже прийняті до складу співдружності, тоді як ніхто не задається питанням про причини, через які затягується процес прийняття Туреччини в ЄС.

Нагадаємо, минулого тижня Європарламент схвалив резолюцію, в якій закликав тимчасово заморозити переговори з Туреччиною про вступ до ЄС. При цьому в резолюції наголошується, що Туреччина все ж повинна залишатися "прив'язаною" до ЄС.

Наступного дня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пригрозив ЄС відкрити кордони Туреччини для біженців.

Угоду про асоціацію між Туреччиною і Євросоюзом було підписано в 1963 році, а заявку на членство в ЄС Анкара подала в 1987-му. Переговори про вступ при цьому почалися тільки в 2005 році. За цей час було узгоджено 14 з 35 технічних пунктів, які турецькій владі необхідно виконати, щоб досягти стандартів європейської спільноти. Ще 17 пунктів на цей момент заблоковані, а щодо чотирьох тривають переговори. Розбіжності між Брюсселем і Анкарою, зокрема, стосуються позиції Туреччини щодо Кіпру та небажання багатьох європейських політиків бачити мусульманську країну в союзі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram