ГоловнаСвіт

Ердоган пригрозив ЄС відкрити кордони Туреччини для біженців

Турецький лідер визнав, що, виступаючи з попередженнями на адресу ЄС, Туреччина може зіштовхнутися з певною реакцією.

Ердоган пригрозив ЄС відкрити кордони Туреччини для біженців
Реджеп Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розкритикував позицію країн Заходу з питання кризи біженців і пригрозив відкрити кордони своєї країни для біженців.

Про це повідомляє агентство "Анадолу".

За його словами, не Захід, а Туреччина відкрила свої двері для 3,5 млн біженців. "Європа не виконала своїх обіцянок. Коли на кордоні Туреччини та Болгарії зібралися 50 тисяч біженців, у Європі почали думати про те, що станеться, якщо Анкара відкриє свої КПП", - зазначив Ердоган, додавши: якщо Європа не змінить своєї позиції, то Туреччина відкриє кордони.

За словами турецького лідера, сьогодні мільйони дітей у світі потребують турботи і милосердя. Також на допомогу чекають мільйони жінок і дітей на Африканському континенті. "Чи роблять щось для того, щоб допомогти їм? Ні! Замість цього організовують порожні обговорення, наприклад, про доцільність вступу Туреччини в ЄС", - сказав він, зауваживши, що для Анкари подібні обговорення нічого не означають.

Ердоган висловив співчуття у зв'язку з тим, що світова спільнота не усвідомлює масштабів існуючих проблем. "Конфлікти, насильство і кровопролиття в Сирії, Іраку, Афганістані, Лівії та Сомалі часто подаються в контексті кризи біженців і боротьби за сфери впливу. Повірте мені: якби не криза біженців, то світова спільнота не обговорювала б трагедії в багатьох країнах світу", - наголосив він.

Президент Туреччини також сказав, що в Анкарі чудово розуміють: виступаючи з попередженнями на адресу Євросоюзу, країна може зіштовхнутися з певною реакцією. "Санкції погрожують ввести ті, хто вже 53 роки не приймає Туреччину в ЄС. Але це нас не лякає, адже ми твердо стоїмо на ногах", - зазначив Ердоган.

Нагадаємо, напередодні Європарламент призупинив вступ Туреччини в ЄС. В Анкарі заявили, що з погляду турецької влади резолюція Європарламенту про припинення переговорів про вступ Туреччини в ЄС не має ніякої юридичної сили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram